Η Μέρκελ απειλεί: Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων η Κύπρος

Την επιθυμία της να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.

Προειδοποίησε επίσης την Κύπρο «να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της».

Σύμφωνα με

κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η διάσωση της χώρας.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου πέθανε

Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του όποιου νέου σχεδίου για την Κύπρο. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ζήτημα «αξιοπιστίας», πρόσθεσε η Άγκελα Μέρκελ.

Η Κύπρος πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις που έχει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος με βουλευτές τους κεντροδεξιού συνασπισμού, με την ανησυχία έκδηλη.

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε πως επιθυμεί να παραμείνει η Κύπρος στην Ευρωζώνη αν και είναι πεπεισμένη ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της έχει αποβιώσει. Θεωρεί ότι η κρατικοποίηση πόρων των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την κάλυψη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης.

Διαφωνία Μέρκελ για το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης

Δύο βουλευτές διέρρευσαν πως η Μέρκελ, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει προφανώς και ένα θέμα αξιοπιστίας.

Η Κύπρος «παίζει με τη φωτιά» και πρέπει να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό σχέδιο για την πλήρωση χρηματοπιστωτικού κενού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε εξάλλου και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Kαγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Οχι στο Ταμείο Αλληλεγγύης από Γερμανία

Ο Φόλκερ Κάουντερ τάχθηκε κατά της πρότασης για την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ημικρατικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη λύση που πλήττει τους μικρούς αποταμιευτές της χώρας.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί, διότι το βάρος θα ήταν τεράστιο για τους συνταξιούχους, για τους απλούς πολίτες. Κατά συνέπεια, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι μία εποικοδομητική πρόταση», δήλωσε ο Κάουντερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Εάν παρουσιασθεί μία πρόταση, είμαι αισιόδοξος. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα έχουμε μία διευθέτηση, αλλά η Κύπρος παίζει με τη φωτιά», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα, υποστήριξε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Μίχαελ Μάιστερ.

«Δεν παύω να ελπίζω»

«Το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα» δήλωσε ο κ. Μάιστερ, προσερχόμενος σήμερα στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστανοκοινωνιστών.

«Οι ελπίδες μου για την Κύπρο δεν έχουν αυξηθεί κατά την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν παύω ακόμη να ελπίζω» προσέθεσε.

The post Η Μέρκελ απειλεί: Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων η Κύπρος appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα