Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεχωρίζει στην κούρσα διαδοχής του Στρος Καν στο ΔΝΤ

Η κούρσα για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ ξεκίνησε και επισήμως μετά την παραίτησή του και πρώτη...
ξεχωρίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η 55χρονη Γαλλίδα υπουργός έχει τις διαπραγματευτικές ικανότητες και μία πλήρη γνώση της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της ευρω-περιφέρειας.

Από την πλευρά τους
οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ και κυρίως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκτός Ευρώπης (δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οκονομίες) θα εξετάσουν αν αυτές οι ικανότητες επαρκούν ώστε η Γαλλία να συνεχίσει να διατηρεί το «τιμόνι» του ΔΝΤ.

Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), αλλά και οι Αμερικανοί.

Αν η κ. Λαγκάρντ διαδεχθεί τον Στρος Καν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει γενική διευθύντρια στην ιστορία του ΔΝΤ. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προώθηση της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού.

Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.
Keywords
Τυχαία Θέματα