Μποϊκοτάζ του Ιράν στα Όσκαρ

Πέρυσι το «A Seperation» απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, φέτος όμως το Ιράν έλαβε την απόφαση να μην μπει καν στη μάχη για το χρυσό αγαλματίδιο...
Η χώρα επέλεξε να μποϊκοτάρει το θεσμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φιλμ «Innocence of Muslims» το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον ισλαμικό κόσμο αλλά και βίες
συγκρούσεις, ανάμεσα τους και η δολοφονία του πρέσβη των Η.Π.Α. στη Λιβύη.

Ο υπουργός πολιτισμού του Ιράν, Μοχάμεντ Χοσεΐνι γνωστοποίησε ότι η ταινία «A Cube of Sugar» είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα, όμως όπως εξήγησε το «Innocence of Muslims», το οποίο παρουσιάζει τον Μωάμεθ σαν ψεύτικο προφήτη με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά, ήταν υπερβολικά προσβλητικό για να αγνοηθεί.

Η κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να στείλει στην επιτροπή την ταινία από την οποία θέλει να εκπροσωπηθεί, μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Ήδη ξεχωρίζουν η γαλλική επιτυχία «The Intouchables», αλλά και το -βραβευμένο στο φεστιβάλ των Καννών- «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε.

Η Ελλάδα έστειλε την ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος Κόσμος» με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, η οποία τιμήθηκε το 2011 με το Ασημένιο Όστρακο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα