Οι μετρ των οικονομικών της ανοησίας και της αθλιότητας …

09:22 30/8/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης

Είναι αναγκαίο, συνεπώς, να αναγνωρίσουμε από την αρχή ότι οι ηθικές αρχές ή οι βάσεις των κανονιστικών αξιών για το τι είναι ή δεν είναι επιθυμητό είναι κεντρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της οικονομικής πειθαρχίας γενικά και των οικονομικών της ανάπτυξης ιδιαίτερα. Οι πραγματικές αντιλήψεις της οικονομικής ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού αντιπροσωπεύουν άμεσες όπως επίσης και έμμεσες βάσεις αξιών για επιθυμητούς στόχους


για την επίτευξη αυτού που κάποτε ο Mahatma Gandi απεκάλεσε «πραγματικότητα της ανθρώπινης δυναμικής». Αντιλήψεις ή στόχοι όπως οικονομική και κοινωνική ισότητα, η εξάλειψη της φτώχειας, καθολική εκπαίδευση, ανάπτυξη των επιπέδων ζωής, εθνική ανεξαρτησία, εκσυγχρονισμός των θεσμών, πολιτική και οικονομική συμμετοχή, θεμελιώδεις αρχές δημοκρατίας, αυτοπεποίθηση, και προσωπική πραγμάτωση, όλα αυτά παράγονται από υποκειμενικές αξιακές κρίσεις για το τι είναι καλό και επιθυμητό και τι δεν είναι…

Michael P. Todaro : Economic Develpment in the Third World, 4th edition, Longman, 1989, σελ. 12

Πρόκειται λέει να προβούν σε ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μειώσει των μισθών και των συντάξεων, και για ποιο παρακαλώ λόγο;

Για ν‘ αυξήσουν, λέει, τα δημόσια έσοδα, ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους τοκογλύφους, μπαρντόν, του δανειστές μας, που εκτός από δανειστές μας, είναι και «συμπάσχοντες», αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται πότε επιτέλους η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και θα γίνει ανταγωνιστική, δηλαδή, ανταγωνιστής τους, διότι, ως γνήσιοι άνθρωποι των «αγορών», δεν θέλουν να παίζουν και χωρίς ένα ακόμα αντίπαλο, με όλους τους κανόνες των υγιών αγορών, κανόνες «υγείας» που υποθέτω ότι θα μας διδάξει και η Ζήμενς με τα σεμινάριά της που προβλέπεται να κάνει εδώ στη χώρα μας, με βάση τον συμβιβασμό της με την Ελληνική Δημοκρατία!

Τι σημαίνει, ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, περικοπές των μισθών και των συντάξεων;

Για κάθε ένα ευρώ, που πρόκειται να περικοπεί, δρομολογείται η βέβαια προοπτική της δημιουργίας μιας νέας θέσης ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Μια νέα θέση ανεργίας, που σημαίνει ότι ένα ακόμα εισόδημα θα λείψει από την αγορά, τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.

Για κάθε ένα ευρώ, που πρόκειται να περικοπεί, είτε από μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε από απώλεια ΝΕΩΝ θέσεων εργασίας, δρομολογείται η βέβαια προοπτική της δημιουργίας μιας βαθύτερης ύφεσης, που με τη σειρά της σημαίνει ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ στα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.

Για κάθε ένα ευρώ, που πρόκειται να περικοπεί, είτε από μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε από απώλεια ΝΕΩΝ θέσεων εργασίας, είτε από κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω της ύφεσης, δρομολογείται η βέβαια προοπτική της δημιουργίας μιας ΑΚΟΜΑ βαθύτερης ύφεσης, ακόμα περισσότερων ανέργων, που με τη σειρά της σημαίνει ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ στα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.

Για κάθε ένα ευρώ, που πρόκειται να περικοπεί, είτε από μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε από απώλεια ΝΕΩΝ θέσεων εργασίας, είτε

Keywords
Τυχαία Θέματα