Τριάντα εκατ. ευρώ απώλειες για ΕΔΟΕΑΠ και ΦΠΑ

Πολιτική συμφωνία για την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών ΑΕ σε όλες τις εφημερίδες επιτεύχθηκε με τα κόμματα με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ.

Προηγουμένως, όμως, να υπάρξει ρητή δέσμευση των εκδοτών για «πάγωμα» των απολύσεων, απασχόληση των ανέργων με ρήτρα μισθωτής εργασίας και πλήρη κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, προτείνει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).

Όπως αποκάλυψαν τα μέλη τους Δ.Σ., εκπρόσωποι της ΚΕΔ στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ

την περασμένη εβδομάδα Δημ. Τσαλαπάτης και Μαρία Γκίκα: Στα επιμελητήρια «σκοτώνονται» για τα 90 και βάλε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, που είναι ο τζίρος από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ισολογισμών ΑΕ στο γενικό τους μητρώο (ΓΕΜΗ), τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τις εφημερίδες.

Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα και απώλεια περίπου εννέα εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα δημοσιογραφικά ταμεία και κυρίως τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ προκαλείται τρύπα 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό από χαμένο ΦΠΑ, από τον οποίο επωφελούνται πολυεθνικές και άλλες ΑΕ.

Η πρόταση για πολιτική συμφωνία για την απασχόληση των ανέργων και με ρήτρα μισθωτής εργασίας συνδέεται με παλιότερη πρόταση που είχε καταθέσει ο Δ. Τσαλαπάτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και είναι πάντα ανοικτή. Έχει συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για αυτό όλα τα κόμματα, παρόλο που ορισμένα εκδίδουν και τις δικές τους εφημερίδες ασφαλίζοντας τους συντάκτες τους στα δημοσιογραφικά ταμεία, ούτε και όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Αντί για αυτό, τονίζει η ΚΕΔ, κάποιοι πολύ αριστεροί, της «Ανατροπής» και οι προεδρικοί της ΕΣΗΕΑ, που εμφανίζονται ως τρικομματική παράταξη του μνημονίου, προτίμησαν να προσκυνήσουν τις προάλλες τον Μr. TRAA και να φάνε πόρτα, προβοκάροντας το θέμα εκ του ασφαλούς, αφού ήξεραν εκ των προτέρων την αρνητική θέση της τρόικας.

Προηγήθηκε όμως και ραντεβού στο γραφείο του Σ. Κεδίκογλου, ώστε να έχουν το χρίσμα και να κλειστεί το ραντεβού με την επιτροπεία.

Στη συνάντηση με τον « Ύπατο αμερικανό Αρμοστή» στο γραφείο του – που έγινε χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ – εκ μέρους του Δ. Τρίμη παραβρέθηκε η στενή συνεργάτις του, γενική γραμματέας.

Η αντιπροσωπεία όμως, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων, συμπληρώθηκε από τον ταμία της ΕΣΗΕΑ Μωυσή Λίτση, που είχε φθάσει πριν από αυτούς στο γραφείο του Τraa και τους περίμενε.

Με την πρόταση της ΚΕΔ για υποχρεωτική ρήτρα μισθωτής εργασίας και τήρηση ΣΣΕ, ως προϋπόθεση δημοσίευσης ισολογισμών, κατανομής κρατικής διαφήμισης, κ.λπ., είχαν συμφωνήσει, όταν κατατέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τότε – μεταξύ άλλων – ο Απ. Κακλαμάνης και ο Φώτης Κουβέλης. (*)

Ήδη διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία λειτουργίας του συστήματος του ΓΕΜΗ στα επιμελητήρια, καθώς λήγει στις 10 Ιουνίου η προθεσμία των δημοσιεύσεων, χωρίς να έχουν αναρτηθεί οι ισολογισμοί της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων και τα πιστοποιητικά ελέγχου.

Έτσι, τίθεται ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης θεμάτων αδιαφάνειας που ανακύπτει για τα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Αυτό ομολογείται και στις εγκυκλίους και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και των επιμελητηρίων.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα αναφέρεται ότι οι εταιρείες που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν προς δημοσίευση τους ισολογισμούς τους μέχρι τις 10/6, ειδικά για φέτος δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις 10/7/2013.

(*) «Η ΕΣΗΕΑ στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής» – (Δ. Τσαλαπάτης) (κλικ εδώ)

Keywords
Τυχαία Θέματα