Τον Ναπολιτάνο επανεξέλεξε η Ιταλία στην προεδρία μετά το πλήρες ναυάγιο

Δεύτερη θητεία, αφού δεν τα κατάφερε κανείς άλλος, για τον ιταλό πρόεδρο: Μετά από μία καταστροφικά αδιέξοδη αναζήτηση, στην οποία «κάηκαν» όλοι οι υποψήφιοι, διχάστηκε η Κεντροαριστερά και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο μέχρι πρότινος προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, οι Ιταλοί επανεξέλεξαν τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της χώρας. Για πραξικόπημα μίλησε ο Γκρίλο.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας

και στην καταμέτρηση που ξεκίνησε λίγο αργότερα, οι έφοροι στη Βουλή που διάβαζαν και καταμετρούσαν τις ψήφους επαναλάμβαναν το όνομα «Ναπολιτάνο» με ελάχιστες μόνο διακοπές που διάβαζαν το όνομα του Ροντοτά, υποψήφιου που στήριζε το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Τελικά, ο Ναπολιτάνο έλαβε 738 ψήφους και ο Στέφανο Ροντοτά 217. Ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έφτασαν τα πρώτα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο Γκρίλο μίλησε για πραξικόπημα και είπε πως κατεβαίνει στη Ρώμη, καλώντας σε συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή. Μπροστά στο Μοντετσιτόριο βρίσκονταν από το μεσημέρι αρκετοί υποστηρικτές του M5S, υπέρ της υποψηφιότητας του Ροντοτά. Αργότερα πάντως, είπε πως δεν θα προλάβαινε να βρεθεί στην πλατεία το βράδυ του Σαββάτου.

Είναι η πρώτη φορά που Ιταλός πρόεδρος αναλαμβάνει δεύτερη θητεία. Ο 87χρονος Ναπολιτάνο απέρριπτε μέχρι πολύ πρόσφατα παραμονή του στην προεδρία, επικαλούμενος την ηλικία του, αλλά τελικά λύγισε ενώπιον του αδιεξόδου.

Το ένα ναυάγιο μετά το άλλο

Αρκετοί θεωρούν πιθανό αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Ρώμη με σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ναπολιτάνο να περιμένει τα κόμματα να συμφωνήσουν σε νέο πρόεδρο και να παραιτηθεί. Αν εξαντλήσει τη νέα θητεία του, θα αποχωρήσει από το Κυρηνάλιο στην ηλικία των 95.

Οι πέντε ψηφοφορίες τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο δεν κατέληξαν σε νέο πρόεδρο, αλλά διάβρωσαν τις ήδη ασταθείς ισορροπίες σε Βουλή και Γερουσία. Όσο οι ψηφοφορίες προχωρούσαν η Ιταλία διέγραφε κι από έναν υποψήφιο αλλά, παρά το ότι η απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή έπεφτε, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα ειδικά για την Κεντροαριστερά.

Αρχικά δεν ευόδωσε η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι και έπειτα από μερικές ψηφοφορίες ήρθε, με την καταψήφιση του Πρόντι, το οριστικό «Βατερλώ» για το PD: Ο υποψήφιος «της Κεντροαριστεράς» (όπως αποδείχθηκε, υποψήφιος μόνο μίας μερίδας της) δεν συγκέντρωσε ούτε καν το ελάχιστο της απλής πλειοψηφίας των 504 «ναι».

Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς στράφηκαν ανοικτά εναντίον της ηγεσίας του PD. Ο Πρόντι απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Μπερσάνι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την εκλογή προέδρου, και έτσι οριστικοποιήθηκε η περιδίνηση στο χάος για την ιταλική Κεντροαριστερά. Έπειτα, η πέμπτη ψηφοφορία, από την οποία κανείς δεν έτρεφε ουσιαστικές ελπίδες, ναυάγησε με τους περισσότερους εκλέκτορες να ρίχνουν λευκό.

Μετά την εκλογή Ναπολιτάνο, ο Μπερσάνι δέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα αλλά ήταν εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος -ενόψει της παραίτησής του.

Υπευθυνότητα από όλους ζητά ο Ναπολιτάνο

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την επανεκλογή του, ο Ναπολιτάνο κάλεσε την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή της Ρώμης να επιδείξει υπεθυνότητα.

Ο πρόεδρος είπε ότι πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα «ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε ποια όρια έκανα δεκτή, με απόλυτη διαφάνεια, την έκκληση που μου απευθύνθηκε».

«Ελπίζω πως τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας από τις επόμενες ημέρες, όλες οι πλευρές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών» είπε από το Κυρηνάλιο.

«Πρέπει όλοι να σκεφτούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα προβλήματα της Ιταλίας και των Ιταλών, όπως επίσης και την εικόνα και το διεθνή ρόλο της χώρας μας» κατέληξε.

Συγχαρητήρια με το βλέμμα στο πολιτικό αδιέξοδο

Τα πρώτα συγχαρήτηρια στον Ναπολιτάνο ήρθαν από τις Βρυξέλλες, τα οποία επικεντρώνονταν στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος που έχει επιδείξει ο Ιταλός πρόεδρος -και το οποίο θα χρειαστεί για να συνεχίσει τις διαδικασίες ώστε να βρεθεί κυβέρνηση μετά τον πολιτικό γρίφο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

«Η επανεκλογή σας έρχεται σε μια αποφασιστική στιγμή για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η οποία απαιτεί ηρεμία, θάρρος και σύνεση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ανανεώνοντας τη θητεία σας ως αρχηγού του κράτους, το ιταλικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρώτης θητείας σας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέσατε πλήρως το ρόλο σας εγγυόμενος την εθνική ενότητα και προωθώντας το διεθνές κύρος της χώρας σας» προσθέτει ο Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, ανέφερε τις ευχές του για «κάθε επιτυχία στο έργο του και την ανυπομονησία να συνεργαστούμε μαζί σας σε αυτούς τους καιρούς με προκλήσεις για την Ιταλία και την Ευρώπη».
«Εκφράζω τη βαθιά και ειλικρινή μου εκτίμηση για την αίσθηση καθήκοντος του προέδρου Ναπολιτάνο και για τις ακούραστες προσπάθειές του για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία» συμπλήρωσε ο Ρομπάι.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα