Τι θα πουν οι συνήγοροι του Τσερνάεφ – Δείτε το βίντεο από τις θερμικές κάμερες

Στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση, θα εστιάσουν πιθανότατα οι συνήγοροι του επιζήσαντος συλληφθέντος υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης Τζοχάρ Τσερνάεφ.

Ο 19χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ακόμα και τη θανατική ποινή.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονου βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν

και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Μία υπαγωγή του νεαρού, σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους. Ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.

Πιθανό ελαφρυντικό για τον Τσερνάεφ κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο» στην επίθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικία. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, όμως ο Τσερνάγεφ είναι 19 ετών, μόλις πάνω από το κρίσιμο ηλικιακό όριο.

Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόναλντ Στερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστόνη.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση την υπόθεσης εκτός της Βοστόνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή. «Θα είναι μία τρομερή πρόκληση να επιλεγεί ένα αμερόληπτο σώμα ενόρκων», δηλώνει σχετικά ο ποινικολόγος Τζέιμι Σάλταν.

Στο μεταξύ η αστυνομία της Βοστόνης έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με τις θερμικές κάμερες, από τις οποίες εντοπίστηκε ο Τσαρνάεφ μέσα στη βάρκα όπου κρυβόταν.


Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα