Σάλος για τη «γενοκτονία» των Αρχαίων

Εμφύλιο στο εσωτερικό της Αριστεράς, αλλά και έντονες αντιδράσεις από την Εκκλησία προκάλεσε με την πρότασή της για την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία η Μαρία Ρεπούση.

Μετά την προχθεσινή τοποθέτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή περί «νεκρής γλώσσας» και της απάντησης που έλαβε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος της συνέστησε πως «καλό είναι, ιδεολογικά φορτισμένα θέματα να τα χειριζόμαστε με νηφαλιότητα», επανήλθε χθες σε τηλεοπτικό πάνελ υπερθεματίζοντας για τη μη αναγκαιότητα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών.

«Και τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, που ήταν πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες για την εποχή τους, σήμερα δεν μιλιούνται. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ολες οι γλώσσες, οι οποίες σήμερα δεν μιλιούνται, δεν διδάσκονται για να μιληθούν, αν θέλετε, θεωρούνται νεκρές γλώσσες. Είπα να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία από μετάφραση και όχι από αρχαίο κείμενο για να έρχονται σε επαφή με αυτά τα αριστουργήματα όλα τα παιδιά του σχολείου. Είπα ακόμη να διδάσκονται υποχρεωτικά μόνο για τις κλασικές σπουδές», υποστήριξε η βουλευτής.

Αίσθηση προκάλεσαν οι βολές από τον επικεφαλής της κίνησης «Σχέδιο Β» Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος διάβασε απόσπασμα από την ομιλία του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, όπου υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων: «Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων.

Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου (?)», ανέφερε τον Νοέμβριο του 1979 ο ποιητής.

Νωρίτερα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας στην τηλεόραση και στην ίδια εκπομπή με τη βουλευτή, της είπε πως «είναι έγκλημα αυτά που είπε στη Βουλή για τα Αρχαία Ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «έτσι όπως το πάτε θα μας πείτε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη για να βλέπετε καλύτερα το Φάληρο».

Ο ίδιος δήλωσε, πάντως, ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κ. Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία, αλλά δυστυχώς -όπως εκτίμησε- η ίδια δεν θα το κάνει.

«Εχετε ιδεολογική σκοπιμότητα, να τη χαρείτε, αλλά δεν μπορούμε να τη δεχτούμε», της είπε σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο κ. Ανθιμος, που επέμεινε πως πίσω από τα Θρησκευτικά και τα Αρχαία Ελληνικά υπάρχει κι άλλη ατζέντα. Απαντώντας η βουλευτής άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η Βιολογία γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του σύμπαντος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ανάστατη και η ΔΗΜΑΡ

Διαστάσεις εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΔΗΜΑΡ λαμβάνει η σύγκρουση για την πρόταση της Μ. Ρεπούση να σταματήσει η διδασκαλία των «νεκρών γλωσσών» στα σχολεία, όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Βουλευτές του κόμματος αντέδρασαν στη νέα πρωτοβουλία της συναδέλφου τους και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε διάφορους τόνους.

Ο γραμματέας της ΚΕ και βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, δήλωσε ότι ο ίδιος έμαθε καλύτερα γράμματα με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, επισημαίνοντας με διακριτικό τρόπο ότι εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν και άλλες απόψεις.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημειώνουν, επίσης, ότι η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στα σχολεία, όχι όμως και την κατάργηση των συγκεκριμένων μαθημάτων.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Β. Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Δεν ασχολούμαι με αυτά που λέει η κυρία». Στον… χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και η βουλευτής του κόμματος Κ. Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τη συνάδελφό της για ψηφοθηρία μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων προτάσεων.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24