Ποια κυβέρνηση;

Του Τάσου Καραμήτσου από «Πρώτο Θέμα»

Το ερώτημα που πρέπει να θέσει ο καθένας στον εαυτό του, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτές τις εκλογές είναι ένα και μοναδικό: αν με την ψήφο του, όποια κι αν είναι αυτή, συμβάλλει στην πιθανότητα να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση την επόμενη μέρα – και μάλιστα μια κυβέρνηση με όσο το δυνατόν λιγότερους αστερίσκους στον χρόνο ζωής και λειτουργίας της. Να το εξηγήσω διαφορετικά: ο χρόνος της ακυβερνησίας από τις 6 Μαΐου έως

και σήμερα έχει στοιχίσει περίπου 20 δισ. ευρώ επιπλέον στη χώρα. Τα χρήματα αυτά, που μετράνε πολλαπλάσια μέσα στην κρίση -αντιστοιχούν σε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του παραγόμενου εθνικού προϊόντος-, χάθηκαν: πρώτον, τα 16 δισ. ευρώ από καταθέσεις που αυτές τις μέρες πέταξαν εκτός τραπεζικού συστήματος είτε για τα σεντούκια των σπιτιών είτε για το εξωτερικό, δεύτερον, το 1 δισ. ευρώ από την υστέρηση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο  (ναι, κατά τον νεκρό προεκλογικό χρόνο οι δαπάνες ανέβηκαν περίπου 8%!) και, τρίτον, γύρω στα 3 με 4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα μας κοστίσει η αναμενόμενη πτώση του τουρισμού.

Απλά τα πράγματα, λοιπόν, γιατί αν δεν πετάγαμε αυτά τα 20 δισ. ευρώ από τις περιττές τούτη την ώρα εκλογές, εκμεταλλευόμασταν τα άλλα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και είχαμε μια σχετικά σοβαρή κυβέρνηση να κάνει και καμιά αποκρατικοποίηση, θα μπορούσαμε ακόμα και τώρα να βάλουμε μπροστά τη μηχανή.

Ακόμα και τώρα, όμως, μπορούμε. Εφόσον μείνουμε στο ευρώ και διαπραγματευτούμε και χρόνος θα δοθεί στην Ελλάδα και τελικώς οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να εγγυηθούν τις καταθέσεις των χωρών-μελών. Προσοχή, των χωρών-μελών που, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους, ζητούν καλύτερους όρους και ανάσες, όπως έκαναν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Τα είπε ξεκάθαρα και ο Γάλλος σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ, εκτός και αν είναι εχθρός μας κι αυτός. Εάν οι Ελληνες επιστρέψουν στις τράπεζες τα 25 δισ. ευρώ που έχουν στα σπίτια τους, αυτό θα είναι μια καλή αρχή, αφού μαζί με τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης (18 δισ. ευρώ), εκείνα του ΕΣΠΑ (15 δισ. ευρώ) και 6 δισ. ευρώ ακόμα που μας δίνουν οι εταίροι για επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μαζεύεται ένα σημαντικό ποσό ώστε να κινηθούν η αγορά και η οικονομία.

Μια κυβέρνηση που θα εξαγγείλει μια διεθνή εκστρατεία να πείσει τους τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ξανά στον δρόμο του ευρώ, της Ευρώπης, της ηρεμίας και της σταθερότητας και μερικοί έξυπνοι τουριστικοί επαγγελματίες που θα κατεβάσουν στο μισό τις τιμές τους μπορούν να σώσουν την παρτίδα της καλοκαιρινής σεζόν στο παρά πέντε.

Μια κυβέρνηση που θα στείλει στον αγύριστο τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον κόσμο, αλλά μαζί και τις ΔΕΚΟ-κομματικά φέουδα, μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για τη χώρα διεθνώς.

Ποια κυβέρνηση;

Keywords
Τυχαία Θέματα