Όσο η τρόικα δεν φεύγει μεγαλώνουν οι πιθανότητες για συμφωνία

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Γράφει ο Πολιτικός

Όσο η τρόικα παραμένει στην Αθήνα τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρεθούν σημεία σύγκλισης και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ως προς το τεχνικό της σκέλος. Αυτό επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές οι οποίες τονίζουν πως παρά τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον, υπάρχουν κάποια σημεία επαφής που επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να

πιστεύει ότι πριν από το Eurogroup είναι εφικτή η σύνταξη του Staff Level Agreement. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέδωσαν στη διαπραγματευτική ομάδα του οικονομικού επιτελείου τις προτάσεις των θεσμών όπως αυτές διαμορφώθηκαν την Παρασκευή, ημέρα που και οι δύο πλευρές αφιέρωσαν σε εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Εξ αυτού του λόγου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο όπου και έγινε η πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων που παρέδωσαν οι τροϊκανοί. Αντιστοίχως η κυβέρνηση έδωσε στα τεχνικά κλιμάκια τις δικές της προτάσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητάει η Αθήνα , μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώσεις σε ορισμένους συντελεστές ΦΠΑ και μείωση του ενεργειακού κόστους.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή εξηγεί ότι «υπάρχουν σημεία συμφωνίας, υπάρχουν ενστάσεις, υπάρχουν και ζητήματα με χαώδεις αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Πάντως ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κυλούν αρκετά καλά την ώρα που πρέπει ωστόσο να βρεθούν σημεία προσέγγισης μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών. Η ελληνική πλευρά επείγεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης γνωρίζοντας ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί ο στόχος της 20ης Μαρτίου στο Eurogroup. Υπό αυτήν την έννοια θα υπήρχε δυνατότητα είτε περί τα τέλη Απριλίου είτε αρχές Μαϊου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαιροποίησε αυτόν το χρονικό στόχο κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Καζνέφ εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι αμέσως μετά θα εξειδικευθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποτελεί έναν από τους όρους του Μάριο Ντράγκι για ένταξη της χώρας στο QE.

The post Όσο η τρόικα δεν φεύγει μεγαλώνουν οι πιθανότητες για συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα