Νέος γύρος πανικού για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Σάλος για την «απαράδεκτη ενέργεια»

Στην «επιτυχή εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό «να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά», προχώρησε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ενέργεια, κάνοντας λόγο για παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα.

Ο δορυφόρος

Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ανέφερε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Β. Κορέας, ενώ η ασιατική χώρα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, «δίνοντας προτεραιότητα στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας, εντοπίστηκε κώνος ρύγχους πυραύλου που πιστεύεται ότι έπεσε από αυτόν που εκτοξεύτηκε σήμερα. Ο κώνος ρύγχους προστατεύει το ωφέλιμο φορτίο ή τον δορυφόρο που μεταφέρεται από έναν πύραυλο στο διάστημα.

Το αντικείμενο βρέθηκε νοτιοανατολικά της νήσου Τζεζού της Νότιας Κορέας από ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Η ανάκτηση τμημάτων του πυραύλου θα συμβάλλει στην παροχή περισσότερων στοιχείων όσον αφορά το βορειοκορεατικό πυραυλικό πρόγραμμα.

Καταδίκη από ΟΗΕ-Εκτακτη σύγκληση ΣΑ
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει συμφωνήσει για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις 6 Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο- στενός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε ήδη προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες».

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου «δορυφόρου» από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ» οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Αντιπυραυλικό σύστημα
Παράλληλα, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, έκανε σήμερα γνωστό το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ,Ράι Τζε-Σέουνγκ.

«Λυπάται» η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ιαπωνία: Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου κάνοντας λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια και «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε:

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού».

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Μόσχα: Επιζήμια ενέργεια
Η Ρωσία καταδίκασε με τη σειρά της την εκτόξευση του πυραύλου, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της και είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ’όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία. Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της».

Καταδίκη από Γαλλία-Βρετανία-Βερολίνο
«Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα κατάφορη παραβίαση από τη Βόρεια Κορέα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εκτόξευση του πυραύλου που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μήνα έπειτα από μια νέα πυρηνική δοκιμή, συνιστά μια απερίσκεπτη πρόκληση. Η Γαλλία ζητεί μια άμεση και σοβαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήδη από σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Καταδικάζω απερίφραστα την δοκιμή της τεχνολογίας των βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Αυτό συνιστά μια σαφή και σκόπιμη παραβίαση ενός αριθμού αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να συνιστούν μια απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ και πρόσθεσε:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συμφωνήσει ομόφωνα να λάβει σημαντικά μέτρα κατά οποιωνδήποτε περαιτέρω εκτοξεύσεων ή πυρηνικών δοκιμών. Τώρα θα συναντηθούμε με τους εταίρους μας στη Νέα Υόρκη για να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική απάντηση».

«Ανεύθυνη πρόκληση» χαρακτήρισε την εκτόξευση το Βερολίνο, ενώ την τη χρήση «βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας» παρά την απαγόρευση, καταδίκασαν ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πηγή ethnos.gr

The post Νέος γύρος πανικού για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα