Μινώταυρος

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να είναι και λαβύρινθος. Στους διαδρόμους της μπορεί να χαθείς ή να κρυφτείς.

ΧΩΡΙΣ εξαίρεση, οι τελευταίοι πρόεδροι του Κοινοβουλίου έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξέρει όλος ο κόσμος ότι έχουν το πόστο. Ο Σιούφας τα έκανε όλα – ακόμη και τις λάμπες άλλαξε, βάζοντας οικονομίας. Ο Πετσάλνικος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που κατέβηκε – τρόπος του λέγειν

– από το βήμα για να τα βάλει με υπουργό της κυβέρνησης Και ο Βύρων Πολύδωρας, παρότι πρόεδρος για μερικά εικοσιτετράωρα, πρόλαβε να διορίσει τη μία εκ των διδύμων θυγατέρων του. Η αλήθεια είναι οι πάντες έχουν διορίσει τους πάντες στη Βουλή – αλλά ήταν άλλες οι εποχές.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει επιλέξει ρόλο Μινώταυρου. Οχι – κανέναν δεν έχει φάει. Αλλά έχει αποσυρθεί στα ενδότερα του κοινοβουλευτικού λαβυρίνθου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανενεργός. Μια φήμη που κυκλοφορεί στη Βουλή είναι ότι τον Ιούλιο, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε μπλέξει τα μπούτια του με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο νέοπας γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης δεν ήξερε τι να κάνει με διάφορους ημιεξεγερμένους βουλευτές. Ιδίως δε με τον Μάρκο Μπόλαρη. Η λύση ήρθε με τηλεφώνημα από το γραφείο του προέδρου όπου εκλήθη ο Μανιάτης για να μην μπορεί να τον βρει ο Μπόλαρης να του δώσει παραίτηση!

Ο Μεϊμαράκης έχει την πιο δύσκολη Βουλή όλων των εποχών. Οκτώ κόμματα σε κατάσταση διαρκούς νευρικής κρίσης. Πολιτικός που έκανε καριέρα στο κόμμα κυρίως – με εξαίρεση μια ανόρεχτη τριετία στο Αμυνας – ο Βαγγέλης δεν είναι από αυτούς που χρειάστηκε ποτέ να παίξουν στα δάχτυλα τον Κανονισμό της Βουλής. Οι κουτσομπόληδες του Εντευκτηρίου λένε ότι ο Μεϊμαράκης κινείται σιγά σιγά και περιμένει να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Γιάννη Τραγάκη. Ο Πειραιώτης είναι βουλευτής από το 1974, έχει κάνει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και ξέρει τι γίνεται και πώς γίνεται στη Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση – ιδίως το Μαξίμου – κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη Βουλή. Οπως κάνει και ό,τι μπορεί για να μη ζοριστεί ή τραυματιστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Αντίστοιχη είναι η μέριμνα για τα αδελφά κόμματα της κυβέρνησης των τριών, δηλαδή για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οπως ο Σαμαράς πρόσεχε τους πρώτους μήνες να μην έρχονται, κατά το δυνατόν, σε δύσκολη θέση ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη, το ίδιο γίνεται και με τους βουλευτές τους. Το πακέτο όμως έρχεται. Η ψήφισή του δεν είναι παίξε γέλασε. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις στους διαδρόμους της Βουλής είναι για 3-4 διαφωνούντες στη ΔΗΜΑΡ, καναδυό στο ΠΑΣΟΚ και τουλάχιστον έναν – που μπορεί να πάρει κι άλλους μαζί, ανάλογα με το κλίμα – στην ΝΔ. Οι χειρισμοί του προεδρείου θα είναι κρίσιμοι. Και οι ελιγμοί των αρχηγών των κομμάτων έχουν ξεκινήσει. Ο Φώτης Κουβέλης λέει ότι δεν θα διαγράψει, στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε ζωηρή κουβέντα για διάρθρωση του πακέτου των 11,8 δισ. σε άρθρα – ώστε να υπάρχει επιμέρους συζήτησή τους και διαφοροποιήσεις.<

Keywords
Τυχαία Θέματα