Μια πλήρης περιγραφή των εξελίξεων για το ασφαλιστικό στα ΜΜΕ

Πώς ο πρόεδρος και η πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ πρωτοστατήσανε στην προσπάθεια… αυτο-αποκλεισμού του Κλάδου Υγείας του ΤΑΙΣΥΤ (Β’ Διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) από τον κοινωνικό πόρο και δώσανε αμαχητί την περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Δεκεμβρίου 2012 οι τρεις κλάδοι υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ. ΤΑΤΤΑ και ΤΣΕΥΠ) εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ

– αναφέρουμε παρακάτω τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει πλέον να γίνει από μας. Προηγείται, όμως, να συνειδητοποιηθεί πως η υποβάθμιση της περίθαλψης είναι βαριά ήττα για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γιατί κάποιοι με τους χειρισμούς τους μας οδήγησαν εδώ. Επίσης, οι συνάδελφοι που προσωρινά εξαιρέ­θηκαν από το μέτρο (όπως του ΕΔΟΕΑΠ), δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για την ασφα­λιστική τους τύχη, καθώς στην αιτιολογική έκθεση (υποπαράγραφος ΙΒ.1) του νομοθετικού εκτρώματος, του ενός άρθρου για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής», αναφέρε­ται ρητά:

«Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους κλάδους υγείας των ασφα­λιστικών Ταμείων που λειτουργούν με τη μορφή ν.π.ι.δ. και είναι πιθανό να στηρίζονται οι­κονομικά με τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων (π.χ. Ε∆ΟΕΑΠ). Τα εν λόγω Ταμεία θα τύχουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης στο άμεσο μέλλον. προκειμένου να εξορ­θολογιστεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, ιδίως μέσω της κατάργησης τυχόν προβλε­πόμενων κοινωνικών πόρων».

Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η μοίρα των δημοσιογραφικών Ταμείων. Το αγγελιόσημο από την τρόικα και τον Στουρνάρα καταργείται και μένουν, όσο μείνουν, οι «υποσχέσεις» του αρμό­διου για τα ΜΜΕ υπουργού Σίμου Κεδίκογλου ότι θα αντικατασταθεί με «κάτι άλλο». Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, αν ισχύσουνε οι δηλώσεις Κεδίκογλου –που συγκρούονται με τις δηλώσεις Στουρνάρα- το θέμα του κοινωνικού πόρου, αλλά και η νέα κατανομή του σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και σωματεία των ΜΜΕ, (που επιχειρούν – ονειρεύονται συγκεκριμένοι συντεχνιακοί κύκλοι) εφ΄ όσον τεθεί, θα είναι μειωμένος πόρος, με κατανομή από μηδενική βάση (και προς τους διαφημιστές;). Και οι εργοδότες υπολογίζουν από τώρα ότι θα μοιραστούν την όποια διαφορά προκύψει με τους διαφημιστές και θα μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους (νομίζει κανείς ότι θα γίνουν φθηνότερες οι διαφημίσεις;), με τους εργαζόμενους κατηγοριοποιημένους (οι πολλοί εντός και μερικοί εκτός ΕΟΠΠΥ) και λεηλατημένους-χωρίς συμβάσεις, με μισθούς πείνας, με ελάχιστες θέσεις μισθωτών και υποκατάστασής τους από τη γαλέρα των Δ.Π.Υ. κατανοείται ότι η μοίρα των Ταμείων θα είναι κοινή και τα αποθεματικά κουρσεμένα. Και βέβαια αρκετοί (καθένας για τους λόγους του) βοήθησαν αυτό να γίνει.

Σκόπιμη σύγχυση, επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Την ώρα που κορυφωνόταν η μάχη για την εξαίρεση των κλάδων Υγείας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θεμιστοκλής Μπερεδήμας και οι Πέπονα, Αλα­τάς, Μπατή, προσπάθησαν να πετύχουν -διά της πλαγίας και εν κρυπτώ- τη μετατροπή του κλάδου περίθαλψης του ΤΑΙΣΥΤ (Β’ Διεύθυνση) σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, με πρό­σχημα ότι«μόνον έτσι θα ήταν δυνατή η εξαίρεση

Keywords
Τυχαία Θέματα