Μανωλάδα: Προφυλακιστέοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι (βίντεο)

Προφυκαλιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες και ο επιχειρηματίας στη Μανωλάδα Ηλείας, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση κατά μεταναστών εργατών. Ο επιχειρηματίας, κατηγορείται για ηθική αυτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστάτες δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε άμυνα και ότι δέχθηκαν επίθεση με αυτοσχέδια ρόπαλα από τους μετανάστες.

Ένταση επικράτησε έξω από τα δικαστήρια όταν η μητέρα δύο εκ των κατηγορούμενων κατηγόρησε τον επιχειρηματία, ότι παρέσυρε τα παιδιά της σε αυτήν

την υπόθεση. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης ως υπεύθυνα για την προφυλάκισή τους.

Εν τω μεταξύ, τη διερεύνηση της επίθεσης που δέχθηκαν οι αλλοδαποί στη Μανωλάδα Ηλείας ζήτησε από τις ελληνικές αρχές η αρμόδια Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ.

Παράλληλα, με εντολή του εισαγγελέα του Αρειού Πάγου, θα υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί ρατσιστικής βίας οι 35 μετανάστες, θύματα, από την περιοχή της Μανωλάδας.

Ο Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές την εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων της νομοθεσίας και για τους 35, που σε πρώτο στάδιο σηματοδοτεί τη μη απέλαση τους και την αποφυγή εμπλοκής τους σε δικαστικές περιπέτειες.

Σύμφωνα με το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe η Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές».

Η Agence Europe σχολιάζει ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης «οι εργάτες που δουλεύουν στην περιοχή, ζουν σε φριχτές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ συχνά εκτυλίσσονται περιστατικά βίας εναντίον τους. Παρότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό, αρκετοί εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Επίτροπος, αναφέρει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου.


Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα