«Μακρά» αναμένεται η νύχτα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Η νύχτα θα είναι μακρά», εκτίμησε κυβερνητικός παράγοντας αναφορικά με τις μαραθώνιες συσκέψεις που έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας, και οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ξεκίνησε νέος γύρος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τα εργασιακά

θέματα παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως επίσης και τα ζητήματα των απολύσεων στο Δημόσιο και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην υιοθέτηση των προτάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή του 100% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμία της να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ.

Για αυτά τα εκκρεμή ζητήματα που δεν έχει σταθεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, προηγήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

«Ζητάνε διάφορα»

Ήδη από το πρωί της Κυριακής, ήταν έντονος ο προβληματισμός μεταξύ των υπουργών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεταν συνεχώς νέα ζητήματα.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ερωτηθείς για το αν η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε «ζητάνε διάφορα».

Αξιωματούχος των Βρυξελλών, εκτίμησε μιλώντας προς το «Βήμα» ότι το πιο πιθανό είναι να μην ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις αλλά τη Δευτέρα. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα μείνουν και αύριο στην Αθήνα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός από το γεγονός ότι η πλευρά του ΔΝΤ θέτει συνεχώς νέα ζητήματα.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Από το πρωί της Κυριακής, είχε ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας και με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ -έστω και με αστερίσκους- ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.

Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο πλευρές διέκοψαν το μεσημέρι και νέα συνάντηση ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε πριν ξεκινήσουν οι μαραθώνιες συσκέψεις με την τρόικα, τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα έπρεπε ενδεχομένως να φύγει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, διανέμοντας με τη μορφή εφάπαξ περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα