Κλυδωνίζεται η Ισπανία από την κρίση εν μέσω φημών για προσφυγή στο ΔΝΤ

Μπορεί οι φήμες για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο ΔΝΤ να διαψεύσθηκαν τόσο από το Ταμείο όσο και από την Μαδρίτη, ωστόσο στις αγορές επικρατούν έντονες ανησυχίες για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του προβληματικού τραπεζικού τομέα, καθώς το κόστος κρατικού δανεισμού της χώρας είναι κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.

Χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο δεν καταρτίζει σχέδιο χρηματοδοτικής στήριξης στην Ισπανία,

ούτε η Μαδρίτη έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα ή την έκκληση της Κομισιόν στην ισπανική κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για την Bankia.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ήθελε το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ να έχει ξεκινήσει εσωτερικές συζητήσεις για πιθανή στήριξη της Μαδρίτης σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τα απατούμενα κεφάλαια για την Bankia.

Αργότερα, εντός της ημέρας και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε τη φημολογία.

«Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν εκτελούμε καμία εργασία σε σχέση με κάποια χρηματοοικονομική στήριξη», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργό.

Σήμερα, Παρασκευή, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν εκ νέου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές που φεύγουν από την ευρωπεριφέρεια πηγαίνουν στον πυρήνα της Ευρωζώνης και κυρίως στα γερμανικά και τα γαλλικά ομόλογα.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα, για πρώτη φορά, σε αρνητικό επίπεδο (-0,0002%), δηλαδή οι επενδυτές δανείζουν -για δύο χρόνια- χρήματα στο γερμανικό δημόσιο και όχι μόνο δεν ζητούν τόκο, αλλά στην ουσία θυσιάζουν και ένα τμήμα του κεφαλαίου τους.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διολίσθησε μέχρι το 0,333% και του 30ετούς στο 1,736%. Το 10ετές ομόλογο κινείται στο 1,21%, ενώ χθες είχε κατρακυλήσει έως το 1,199%.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα