Η υπεράσπιση Ακη καλεί Μεϊμαράκη, Καρατζαφέρη, Σπηλιωτόπουλο

Την κλήτευση του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας και νυν προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη (αμφοτέρων για την υπόθεση των υποβρυχίων), καθώς και του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου (για την υπόθεση των Tor-M1) ζήτησε από το δικαστήριο για το πρωί της Τετάρτης ο συνήγορος του Ακη

Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Παγορόπουλος. Επιπλέον, αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ζητήσει να καταθέσουν και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, για τους οποίους έκανε ασαφή αναφορά στη σημερινή (Τρίτη) διαδικασία.

Ο κ. Παγορόπουλος, αιτούμενος σταθερά την κατάθεση όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ την επίμαχη περίοδο –«υπάρχει απόλυτη συνευθύνη» υπογράμμισε–, δεν δίστασε να εμπλέξει και το όνομα του νυν προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. «Υπάρχουν συμβάσεις που έχουν κριθεί και έχουν γίνει νόμος του κράτους» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τα υποβρύχια έγιναν νόμος του κράτους. Η παραγγελία των επόμενων δύο (σ.σ.: μετά τη θητεία Τσοχατζόπουλου) είναι νόμος του κράτους. Του κ. Βενιζέλου».

Ειδικά ως προς τους Μεϊμαράκη, Καρατζαφέρη, και με αφορμή σχετικές δηλώσεις τους, η υπεράσπιση του πρώην υπουργού τόνισε την ανάγκη «να μας εξηγήσουν γιατί δεν έχουν παραληφθεί τα υποβρύχια», ενώ διερωτήθηκε γιατί να δοθούν μίζες αν τα υποβρύχια δεν γέρνουν.

«Σπιλώνεται μία υπόληψη» είπε ο συνήγορος υπογραμμίζοντας και τον ρόλο του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. «Αν δεν κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, θα παραβιαστεί σε μεγάλο βαθμό το τεκμήριο της αθωότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου» εξήγησε.

«Μας είπαν, φέρτε μας τις χρηματοροές των μελών του ΚΥΣΕΑ. Το φαντάζεστε;» εξανέστη ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, συνήγορος του πρώην υπουργού. «Δεν μπορεί να εξεταστεί η ουσία αν δεν καταθέσουν. Ξέρουν; Δεν ξέρουν; Δεν είναι μομφή. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν εισηγητής» διευκρίνισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον πελάτη του «ένα πρόσωπο, όχι τυχαίο», «επιτυχημένο –όπως λένε– υπουργό», ενώ επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα έγκυρης γερμανικής εφημερίδας άφησε αιχμή για το αν ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι το «εξιλαστήριο θύμα» στην όλη υπόθεση.

Με το συγκεκριμένο αίτημα (περί ΚΥΣΕΑ) διαφώνησε μόνον η υπεράσπιση του Νίκου Ζήγρα, ο κ. Στέλιος Γκαρίπης.

Οι λογαριασμοί Ζήγρα στην Ελβετία

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έχουν περιέλθει στα χέρια των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόκειται για δύο έγγραφα σχετικά με τις κινήσεις λογαριασμών του Ν. Ζήγρα στη Morgan Stanley, τα οποία και έφθασαν από τις ελβετικές αρχές στην ελληνική Δικαιοσύνη ύστερα από κοινό αίτημα του ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή και της υπεράσπισης του κατηγορουμένου-εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου. Στο πρώτο μάλιστα εξ αυτών αναφέρεται μεταξύ άλλων το όνομα του κ. Φοίβου Χριστοδουλίδη, προέδρου της Lada Hellas, γνωστού για τη στενή σχέση του με τη Μονή Βατοπαιδίου και προσωπικά (συγγενής εξ αγχιστείας) με τον κ. Εφραίμ.

Ο κ. Γκαρίπης, συνήγορος του Ν. Ζήγρα, τόνισε ότι ο πελάτης του δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν οι λογαριασμοί αυτοί στο όνομά του.

Η απόρριψη των ενστάσεων της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου

Το πράσινο φως για τη συνέχιση της δίκης έδωσε νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του δικαστηρίου, καθώς απέρριψε τις ενστάσεις που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του πρώην υπουργού.

Η μοναδική ένσταση για την οποία το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, διευκρινίζοντας ότι θα την εξετάσει εν καιρώ, ήταν αυτή που υπέβαλε ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη – ένα από τα αδικήματα που βαραίνουν τη σύζυγο Τσοχατζόπουλου έχει αφενός διαπραχθεί στην Ελβετία, αφετέρου σε χρόνο κατά τον οποίο η πράξη δωροδοκίας δημοσίου υπαλλήλου (εν προκειμένω του Α. Τσοχατζόπουλου) δεν συνιστούσε καν αδίκημα, θεσπίστηκε αργότερα ως τέτοιο. Ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε «άδικη» την προσωρινή κράτηση της Βίκυς Σταμάτη.

Η δίκη διακόπηκε ύστερα από τηλεφώνημα για βόμβα και θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, το πρωί στις 9.00.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα