Έκλεισε η συμφωνία

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει εξερχόμενος της συνάντησης, «υπάρχει λευκός καπνός».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης διευκρίνισε ότι μετά από τη συνάντηση, που διήρκεσε 12 ώρες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος,

διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Επιπρόσθετα, πρόκειται να μεταφραστούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου και αναμένεται να εγκριθεί και η δόση των 7 δισ. ευρώ.

Τσακαλώτος: Υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη πλευρά ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από αύριο, επισήμανε ο κ. Τσκαλώτος, η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πρόσθεσε: «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Όπως ανέφερε, «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Το ζήτημα θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, διευκρίνισε, «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή ethnos.gr

The post Έκλεισε η συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα