Μπαρνιέ: Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τελευταίοι τα λάθη των τραπεζών

Σε συμβιβαστική συμφωνία για τον τρόπο διάσωσης προβληματικών τραπεζών κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Στρασβούργο.

Η συμφωνία επισπεύδει την ημερομηνία που βασικοί πιστωτές (μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες) προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα αντιμετωπίζουν απώλειες για την πιθανή διάσωσή τους, αλλά αφήνει και στις κυβερνήσεις το δικαίωμα για διασώσεις

τύπου bail out, δηλαδή μέσω επιβάρυνσης των δικών τους προϋπολογισμών.

Η συμφωνία θα ισχύσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015 οι δε κανόνες των bail in διασώσεων (κούρεμα μη ασφαλισμένων καταθέσεων, απώλειες ομολογιούχων) θα ισχύσουν από το 2016, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο.

Από την πλευρά τους, τα κράτη αποκτούν περισσότερη ευελιξία να ανακεφαλαιοποιούν προβληματικές τράπεζες με δημόσιο χρήμα, είτε ως απάντηση σε αρνητικά αποτελέματα stress tests είτε κατά τη διάρκεια συστημικής κρίσης.

Ωστόσο οι κρατικές παρεμβάσεις θα είναι δυνατές μόνο κάτω από αυστηρές συνθήκες και θα τελούν υπό την έγκριση της ΕΕ.

Με αυτούς τους νέους κανόνες, οι μαζικές διασώσεις τραπεζών «δημοσία δαπάνη» και οι συνέπειες αυτών στους φορολογούμενους αποτελούν παρελθόν, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ που τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μέσω twitter ανακοίνωσε: «Μεγάλο βήμα απόψε. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα είναι πια οι πρώτοι που θα πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών».

Κατά τα προβλεπόμενα της συμφωνίας, μέτοχοι, ομολογιούχοι και ορισμένοι καταθέτες θα συνεισφέρουν στο κόστος διάσωσης μιας τράπεζας.

Οι ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται, ενώ οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις ατόμων και μικρών εταιριών θα υφίστανται απώλειες μόνο εάν η συμμετοχή όλων των προηγουμένων μερών έχει κριθεί ανεπαρκής για τη διάσωση.

Μόνον όταν εφαρμοστεί το bail in τμήμα της διάσωσης, τα κράτη θα έχουν την επιλογή με δημόσια κεφάλαια να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε ποσοστό και πάλι όμως που δεν θα ξεπερνά το 5% των υποχρεώσεων/επισφαλειών του, και πάντα υπό την έγκριση των Βρυξελλών.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα