Αξιωματούχος ευρωζώνης: Πιθανή η συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου

Προϋπόθεση η συμμετοχή ΔΝΤ
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές είναι πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, εξέφρασε αξιωματούχος της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση γι” αυτή την εξέλιξη είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τον αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη.

Ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να καλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «καλό σημείο εκκίνησης» για μία συμφωνία την επιστολή των ελληνικών αρχών στους θεσμούς, επισημαίνοντας όμως ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Από τη μία πλευρά, υφίστανται τα ζητήματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ αναφορικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.

«Αγκάθι» η προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο «αγκάθι», το οποίο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να εξευρεθεί τελικά λύση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ», ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν τεχνικά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις.

Επέστησε, δε, την προσοχή για την αναγκαιότητα κατάληξης σε συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς από το Μάρτιο και ύστερα ξεκινάει μια «μακρά εκλογική περίοδος» για μια σειρά από κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τον Μάρτιο θα γίνουν εκλογές στην Ολλανδία, τον Απρίλιο οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και πιθανόν και τον Μάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, που αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατέστησε όμως σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να παρατείνεται επ” αόριστον.
Πηγή ethnos.gr

The post Αξιωματούχος ευρωζώνης: Πιθανή η συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα