Ξανά στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων – Εως 15% για ποσά άνω των 100.000

Απορριπτική φέρεται να είναι η στάση της τρόικας στο εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου για διάσωση του τραπεζικού της τομέα. Την ίδια στιγμή εμμένουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα καταθέσεων έχει επανέλθει οριστικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ διαφεύγουν της φορολόγησης, το ποσοστό της οποίας όμως για καταθέσεις άνω των 100.000

εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει έως και το 15% σύμφωνα με όσα μετέδωσαν κρατικά τηλεοπτικά μέσα.

Οι ενστάσεις της τρόικας επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα στοιχεία του κυπριακού πακέτου -όπως η εξασφάλιση 2 δισεκατομμυρίων από κρατικοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και η έκδοση ομολόγων με οψιόν πιθανά μελλοντικά κέρδη από κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Βερολίνο και Βρυξέλλες εξακολουθούν να βλέπουν τα συγκεκριμένα στοιχεία του προγράμματος ως ανακόλουθα, με τους στόχους που έχουν τεθεί για διάσωση της κυπριακής οικονομίας επισημαίνουν οι Financial Times.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου -Λαίκή και Τρ. Κύπρου- είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες και μπορούν να επανακεφαλαιοποιηθούν μόνο μέσω μια φορολόγησης των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ξένοι δικαιούχοι, προερχόμενοι κυρίως από τη Ρωσία.

Την επάνοδο του σεναρίου καταθέσεων εμμέσως μόνον επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Συλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης περιέγραψε τις ώρες που ακολουθούν ως τις κρισιμότατες για το μέλλον του τόπου.

«Αυτές τις πραγματικά κρίσιμες στιγμές οι πάντες πρέπει να επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγη ώρα να πάρει τις «μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις». «Αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η πολιτική ηγεσία «οφείλει να δώσει τη διέξοδο».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις με την τρόικα. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και θα ήταν άσκοπο να προχωρήσουμε σε μια δημόσια διαπραγμάτευση», τόνισε.

Οταν ρωτήθηκε εάν η Βουλή ουσιαστικά θα κληθεί να ψηφίσει μεταξύ άλλων και σχέδιο που είχε απορρίψει απέφυγε να απαντήσει καλώντας τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα