Ανάσα το δάνειο 7 δις αλλά δεν φτάνουν για να ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία οι τράπεζες

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Η πρώτη οικονομική είδηση έφτασε σήμερα το πρωί από ξένο πρακτορείο, δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM, εγκρίθηκε από την Κομισιόν προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν,

το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ ενώ οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο.

Φθάνουν όμως τα 7 δις ευρώ για να ανοίξουν σε «πλήρη λειτουργία» οι τράπεζες ;

Η απάντηση είναι όχι.

Η χώρα μας πρέπει να βρει περίπου 18 δις ευρώ μέχρι τέλος Αυγούστου όπως μας τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος για να ανοίξουν ξανά επαρκώς και πλήρως οι τράπεζες.

Ανάσα δηλαδή τα 7 δις αλλά δεν φθάνουν για να ανοίξουν κανονικά και σε «πλήρη λειτουργία» οι τράπεζες….

Πάντως το πλαφόν πάει στα 180 ευρώ το τριήμερο για να περιοριστούν οι ….ουρές στα ΑΤΜ.

The post Ανάσα το δάνειο 7 δις αλλά δεν φτάνουν για να ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία οι τράπεζες appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα