Αφιερώματα της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή 21 Μαρτίου ένα πλούσιο τηλεοπτικό αφιέρωμα.

Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα αρχίζει στις 12:15 με την εκπομπή «20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΣΕΦΕΡΗΣ» και ακολουθεί στις 12:30 το ντοκιμαντέρ της Εβίτας Χρυσολούρη «ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό πνεύμα ενέπνευσε τους μεγάλους ποιητές, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στις 16:45 θα προβληθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», με τίτλο «ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ,

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου. Το γύρισμα της ταινίας έγινε με τη συνεργασία του ποιητή λίγες μέρες πριν από το θάνατο του το 1988. Ακολουθεί στις 17.10 το επεισόδιο της σειράς του Τάσου Ψαρρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία του ποιητή ως ηγέτη της λογοτεχνικής γενιάς του 1880 και της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, το ιδιαίτερο ύφος και το περιεχόμενο των ποιημάτων του, τη συμβολή του στη χρήση της δημοτικής και την επιρροή που άσκησε σε σύγχρονους και μεταγενέστερους ποιητές.

Αμέσως μετά, στις 17:40 θα προβληθεί η εκπομπή «20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ».

Στις 00:15 ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συναντούν στις «ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ» τον νομπελίστα Σουηδό ποιητή Τούμας Τρανστρέμερ, στο σπίτι του στην Στοκχόλμη. Η εκπομπή παρουσιάζει παράλληλα τον ακαδημαϊκό και παλιό φίλο του ποιητή, Περ Βέστμπεργκ, τον καθηγητή και μεταφραστή των ποιημάτων του στα Ελληνικά Βασίλη Παπαγεωργίου, τον ελληνιστή και μεταφραστή έργων του Ελύτη και της Δημουλά Ίνγκμαρ Ρεντίν, καθώς και τους υπεύθυνους της έκθεσης για τον Τρανστρέμερ στο Μουσείο των Νομπέλ.

Το αφιέρωμα κλείνει στη 01:10 με το ντοκιμαντέρ της Βουβούλας Σκούρα «ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ».

Keywords
Τυχαία Θέματα