Αδύνατο να υποστούν κούρεμα οι εγγυημένες καταθέσεις λέει τώρα ο Αλμούνια

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της απάντησης του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή, ο Επίτροπος αναλύοντας σε ανακοίνωσή του τις αποφάσεις της Κομισιόν για το θέμα τονίζει ότι «ως εκ τούτου, οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα υποστούν ποτέ οποιαδήποτε απώλεια».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Αλμούνια αργά το βράδυ της Τετάρτης χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης, προστίθεται.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και τη διάλυση των τραπεζών (BBRD), ορίζει ρητά πως εξαιρούνται από την εκ των έσω διάσωση (bail-in, Άρθρο 38) οι λεγόμενες «εγγυημένες καταθέσεις» (κάτω των 100.000 ευρώ).

«Ως εκ τούτου, οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα υποστούν ποτέ οποιαδήποτε απώλεια», τονίζει η ανακοίνωση του Επιτρόπου Αλμούνια και προσθέτει πως αντ’ αυτού, οι όποιες απώλειες θα καλυφθούν μέσω των Συστημάτων Εγγύησης των Καταθέσεων (Ταμεία Εγγυοδοσίας) (Άρθρο 99).

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έως ότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία για την Εξυγίανση και τη Διάλυση των Τραπεζών (ΒRR), είναι αδύνατον να θιγούν οι εγγυημένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας για το Σύστημα των Εγγυημένων Καταθέσεων (DGS), η οποία από το 2010 διασφαλίζει την προστασία καταθέσεων έως 100.000 ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (Άρθρο 7 της Οδηγίας DGS).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνήθηκε το πλαίσιο σχετικά με τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in), το οποίο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, σε περίπτωση διάσωσης προβληματικών τραπεζών δεν θίγονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι εγγυημένοι καταθέτες.

Όσον αφορά τους μεγάλους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ), θα θίγονται τελευταίοι στη σειρά, μετά από τους μετόχους των τραπεζών, τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και τους πιστωτές αυξημένης εξασφάλισης.

Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που οι μεγάλοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θιγούν, πρώτες θα πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες, μετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τελευταία τα φυσικά πρόσωπα.

Την «επίσημη δήλωση» ζητά ο Ν.Χουντής

Επιστολή στον Επίτροπο της Κομισιόν Χ.Αλμούνια, έστειλε κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντής, ζητώντας την επίσημη δήλωση του Επιτρόπου.

Στην επιστολή του, ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει ότι έχει ζητήσει από το πρωί την υποτιθέμενη «επίσημη δήλωση» του εκπροσώπου τύπου του ευρωπαίου Επίτροπου, και ενώ έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να την έχει λάβει, απευθύνεται στον ίδιο τον Επίτροπο κ. Αλμούνια, και του ζητάει αν επιθυμεί να αλλάξει κάτι από την πολύ σαφή και κατηγορηματική απάντησή του ότι, «κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».

Η πλήρης επιστολή έχει ως εξής:

«Σας στέλνω την επιστολή αυτή που αφορά στη δήλωση του εκπροσώπου τύπου σας κ. Κολομπανί (την οποία ακόμη αναμένουμε,) σχετικά με την απάντησή σας για τα στοιχεία καταμερισμού των επιβαρύνσεων που απεικονίζονται στην ανακοίνωση 2013/C 216/01.»

» Σας ζητώ, εάν επιθυμείτε, να αλλάξετε την απάντηση που μου δώσατε στην ερώτησή μου εάν ‘έχει τη δυνατότητα ένα κράτος-μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς (φορολογίας) από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μίας τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή ‘δεν θα απαιτεί’ τέτοιου είδους επιβαρύνσεις’».

» Σας υπενθυμίζω ότι η επίσημη απάντησή σας αναφέρει μεταξύ άλλων, το ουσιώδες ότι, ‘κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων’. Είμαι σίγουρος ότι θα έχω το συντομότερο δυνατό την απάντησή σας.»

Από το Γραφείο του Έλληνα ευρωβουλευτή δηλώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, αύριο (Παρασκευή) θα υπάρξει απάντηση στο εν λόγω δημοσίευμα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24