Στο φως τα ψιλά γράμματα

ΔΕΚ: Τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να ελέγχουν τη νομιμότητά τους στα καταναλωτικά δάνεια
Τσεχικό δικαστήριο είχε ζητήσει προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διευκρινίσει αν οι κανόνες του δικαίου της Ένωσης στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών αντίκεινται στην εθνική νομοθεσία

Τη νομιμότητα στα ψιλά γράμματα των καταναλωτικών δανείων και αν οι πληροφορίες στη σύμβαση του καταναλωτή είναι σωστές, νόμιμες και κατανοητές θα πρέπει να ελέγχουν τα εθνικά δικαστήρια, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα, τσεχικό δικαστήριο είχε ζητήσει από το ΔΕΚ

να διευκρινίσει, αν οι κανόνες του δικαίου της Ένωσης στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών αντίκεινται στην τσεχική νομοθεσία. Σημειώνεται, σύμφωνα με την τσέχικη νομοθεσία, ότι "δεν επιτρέπει σε δικαστήριο επιλαμβανόμενο διαδικασίας αφερεγγυότητας να εξετάζει αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας περιλαμβανόμενης σε σύμβαση καταναλωτικής πίστης" και αν ο εθνικός δικαστής οφείλει να εξακριβώνει κατά πόσον οι πληροφορίες που αφορούν τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και οι οποίες πρέπει να αναγράφονται σε αυτές επισημαίνονται με σαφή και ευσύνοπτο τρόπο.

Υποχρέωση του εθνικού δικαστή
Το ΔΕΚ συμπεραίνει ότι "η υποχρέωση του εθνικού δικαστή να εξετάζει αυτεπαγγέλτως την τήρηση των κανόνων του δικαίου της Ένωσης σχετικά με την προστασία των καταναλωτών εφαρμόζεται στις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Δυνάμει της υποχρέωσης αυτής, ο εθνικός δικαστής οφείλει επίσης να εξακριβώνει, αν οι πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης επισημαίνονται με σαφή και ευσύνοπτο τρόπο".

Το ιστορικό της απόφασης
Τον Αύγουστο του 2011, το ζεύγος Radlinger συνήψε σύμβαση καταναλωτικής πίστης με τη Smart Hypo, για ποσό ύψους 1.170.000 τσεχικών κορωνών (CZK) (περίπου 43.300 ευρώ).

Οι ανωτέρω ανέλαβαν την υποχρέωση να καταβάλουν στον πιστωτικό φορέα το ποσό των 2.958.000 CZK (περίπου 109.500 ευρώ) σε 120 μηνιαίες δόσεις (με το ΣΕΠΕ της πίστωσης να ανέρχεται στο 28,9 %) και να του καταβάλουν υψηλές συμβατικές ποινικές ρήτρες σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η εταιρεία Finway, στην οποία η Smart Hypo είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις της έναντι των Radlinger, ζήτησε από τους τελευταίους την άμεση και ολοσχερή εξόφληση της οφειλής, περιλαμβανομένων των τόκων, των εξόδων και των ποινικών ρητρών. Προς δικαιολόγηση της αξίωσής της αυτής, η Finway επικαλέστηκε το γεγονός ότι, κατά τη σύναψη της μεταξύ τους σύμβασης, οι Radlinger είχαν αποκρύψει ότι είχε συσταθεί υποθήκη στα περιουσιακά τους στοιχεία για ποσό 4.285 CZK (περίπου 160 ευρώ).

Τον Απρίλιο του 2013, το Krajsk? soud v Praze (περιφερειακό δικαστήριο Πράγας, Τσεχική Δημοκρατία) κήρυξε σε πτώχευση τους Radlinger και κίνησε διαδικασία αφερεγγυότητας κατ’ αυτών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, οι Radlinger αμφισβήτησαν το ύψος της απαίτησης της Finway (4.405.531 CZK, ήτοι περίπου 163.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα