Ζέτα: Απομένουν πολλά για πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών

Στα θέματα της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών και της προαγωγής της υγείας στους εργασιακούς χώρους παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο 8ο Διεθνές Συνέδριο SFESE στην Κύπρο το οποίο διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου, και στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.

Σε ομιλία της, την οποία ανέγνωσε

ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, η Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμους στην Κύπρο «υγεία» σε σχέση με την εργασία σημαίνει, όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας αλλά και την ύπαρξη των φυσικών, πνευματικών και ψυχικών στοιχείων που επηρεάζουν την υγεία και που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την υγιεινή κατά την εργασία.

“Όμως, παρά τις συστάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, η πραγματικότητα είναι ότι στα θέματα της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών και της προαγωγής της υγείας στους εργασιακούς χώρους παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν”, επισήμανε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, από τους 2,34 εκ. θανάτους ετησίως που σχετίζονται με την εργασία, τα 2,02 εκ. οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες, είπε.

Υπολογίζεται ότι το κόστος των επαγγελματικών ασθενειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα €145 δις ετησίως.

Πρόσθεσε ότι η φύση των επαγγελματικών νόσων μεταβάλλεται ταχύτατα ανάλογα με τις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές, και μαζί με τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, καθίσταται επιβαρυντική τόσο ένεκα των υφιστάμενων κινδύνων στην υγεία, όσο και από τη δημιουργία νέων.

Η Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, προωθεί τη λειτουργία ενός κατάλληλου και επαρκούς Συστήματος Επιτήρησης της Υγείας των εργαζομένων, που αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της Στρατηγικής του για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία για την περίοδο 2013 – 2020, την οποία έχουν συνυπογράψει όλα τα μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας.

Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υλοποιεί Σχέδιο Δράσης που έχει ετοιμαστεί με σκοπό την εγκαθίδρυση και λειτουργία Συστήματος Επιτήρησης της Υγείας των Εργοδοτουμένων.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι τελικός στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η εισαγωγή και εφαρμογή Κανονισμών για την επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων.

“Από την πλευρά των εργοδοτών, απαιτείται τακτικός έλεγχος του εργασιακού περιβάλλοντος και επιτήρηση της υγείας των εργοδοτουμένων τους, κάτι που θα τους επιτρέπει να προλαβαίνουν περιστατικά επαγγελματικών παθήσεων. Η προαγωγή βέβαια της υγείας στους χώρους εργασίας πρέπει να είναι συνδυασμένη προσπάθεια εργοδοτών και εργαζομένων, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας και ευεξίας των ατόμων στους χώρους εργασίας” κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα