Υπουργικό: Κατασκευή ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό

Την κατασκευή βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού στην περιοχή Βασιλικού, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για απόκτηση της λεγόμενης γης των αντένων στο Βασιλικό, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση λιμανιού στην περιοχή.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα λιμάνι που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς βιομηχανικούς αλλά και για τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.

Ανέθεσαν σε Οίκο να κάνει τη μελέτη΄για την υποδομή αυτή. Η Αρχή Λιμένων έχει δει μελέτες και έχει την επίβλεψη για το έργο, όπως είπε.

Το έργο αυτό αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο χρήσης υποδομών όπως αεροδρόμια και λιμάνια και αποτελεί σημαντική προσθήκη για τη χώρα μας, επεσήμανε.

Το λιμάνι αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020 και θα βρίσκεται αριστερά από το υφιστάμενο λιμάνι στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον. Υπουργό, το τερματικό θα αποτελεί ξεχωριστό έργο, ωστόσο θα υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δυο.

Επεσήμανε επίσης ότι οι γύρω κοινότητες είναι ενήμερες για τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Το κόστος θα είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν προστεθεί και ο γύρω αποθηκευτικός και άλλος χώρος που θα δημιουργηθεί το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το ποσό αυτό.

Έγκριση μεταρρύθμισης στη γεωργική Ασφάλιση

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη, το Υπουργικό ενέκρινε τη μεταρρύθμιση στον τομέα γεωργικής ασφάλισης.

Από εδώ και πέρα, επεσήμανε, το κράτος αναλαμβάνει το 50% της αποζημίωσης των ζημιών των γεωργών, ενώ ανοίγει πλέον η γεωργική ασφάλιση και στον ιδιωτικό τομέα, για να συμβαδίζει η Κύπρος με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως είπε.

Η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι προαιρετική, ενώ ο ΟΓΑ παραμένει και θα παρέχει την αποζημίωση από πλευράς του κράτους. Οι λειτουργοί του μεταφέρονται πλέον στη δημόσια υπηρεσία, μετά την απόφαση του Υπουργικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα