Υπουργείο Παιδείας: Η ΠΟΕΔ να αναστείλει τις κινητοποιήσεις

Λύπη για την αναστάτωση που προκαλείται στα σχολεία, εξαιτίας της δίωρης στάσης εργασίας που ανακοίνωσε η ΠΟΕΔ για αύριο Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, εκφράζουν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΠ αναφέρει ότι η στάση εργασίας

είναι ακατανόητη και πλήττει αδικαιολόγητα τους μαθητές και τους γονείς και καλεί την ΠΟΕΔ, έστω και τώρα, να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της.

«Το Υπουργείο εργάστηκε προγραμματισμένα και συστηματικά κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς, και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό και ομαλό τρόπο. Λόγω ακριβώς αυτής της προεργασίας, κατά γενική ομολογία, η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Αυτό επιβεβαίωσε με τοποθετήσεις της στα ΜΜΕ η ίδια η ΠΟΕΔ, κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με τις οποίες «η σχολική χρονιά άρχισε με μικροελλείψεις στα φυσιολογικά πλαίσια».

Τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος είναι τα συνηθισμένα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΥΠΠ κάθε Σεπτέμβριο, και μάλιστα σε μικρότερο βαθμό, και κρίνονται ως απολύτως διαχειρίσιμα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα πλείστα εξ αυτών έχουν ήδη διευθετηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ τα ελάχιστα που απομένουν κατά την έβδομη μέρα από την έναρξη των μαθημάτων, τυγχάνουν άμεσου χειρισμού.

«Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις απρόβλεπτες καταστάσεις που καλείται, κάθε χρόνο, να αντιμετωπίσει το ΥΠΠ κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στη στελέχωση των σχολείων, σχετίζονται με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, όπως, για παράδειγμα, έκτακτες άδειες απουσίας/ασθενείας, μη αποδοχή του διορισμού τους κ.ά. Συνεπώς, είναι απορίας άξιον γιατί πέρυσι, για τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα, η ΠΟΕΔ δεν προέβη σε στάση εργασίας ή σε οποιουδήποτε άλλου είδους αντιδράσεις αυτής της έκτασης, όπως τις φετινές», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, το θέμα της στελέχωσης των σχολείων, το ΥΠΠ αναφέρει ότι έλαβε σοβαρά υπόψη και τις θέσεις και εισηγήσεις τόσο της ΠΟΕΔ, όσο και των Οργανωμένων Γονιών.

Σημειώνει ότι η φετινή στελέχωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

«Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από τα στοιχεία των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας του ΥΠΠ, όσο και από τα στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) αλλά και από τους Οργανωμένους Γονείς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, έγινε κατορθωτή, μετά από αίτημα του ΥΠΠ προς την ΕΕΥ, η τοποθέτηση αντικαταστατών από την πρώτη μέρα παρουσίας των μαθητών στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, στη θέση όσων εκπαιδευτικών ήταν γνωστό ότι θα απουσίαζαν για διάφορους λόγους από τα καθήκοντά τους. Το γεγονός αυτό βοήθησε στο να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι απουσίες των εκπαιδευτικών τις πρώτες αυτές σημαντικές μέρες, γεγονός που θα έπρεπε να είχε ικανοποιήσει ιδιαίτερα την ΠΟΕΔ, αφού κάτι τέτοιο αποτελούσε πάγιο αίτημά της», προσθέτει.

Το ΥΠΠ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η διαφοροποίηση στον τρόπο εργοδότησης ορισμένων από τους επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς, με το καθεστώς του αντικαταστάτη αντί του συμβασιούχου, αφορά αποκλειστικά τη φετινή σχολική χρονιά, έγινε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε υπόψη τις φετινές ιδιαιτερότητες και ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει πάγια πολιτική, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει μόνιμα το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι μερίμνησε και έδωσε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης που το απασχολούν ιδιαίτερα, και τα οποία αποτελούσαν και διαχρονικά αιτήματα της ΠΟΕΔ.

«Ως τέτοιες λύσεις καταγράφονται τα μέτρα για αντιμετώπιση της παραβατικότητας, με την παροχή επιπρόσθετων και πιο ουσιαστικών δυνατοτήτων στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης καθώς και τα μέτρα για αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, που τίθενται σε πιλοτική αλλά πολύ συγκροτημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση. Στο ίδιο πλαίσιο, από φέτος ενισχύεται η παροχή διοικητικής στήριξης στους Διευθυντές, με μείωση του διδακτικού τους χρόνου, ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου. Με βάση τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί, το ΥΠΠ θεωρεί ότι τα σχολεία μας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και συγκριτικά με το τι ίσχυε σε προηγούμενες χρονιές, είναι πλήρως στελεχωμένα και ότι λειτουργούν ομαλά και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτει.

Το ΥΠΠ αναφέρει ότι κρίνει ως αντιδεοντολογική την παρότρυνση της ΠΟΕΔ προς τα μέλη της να μην συμμετέχουν στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΠ, όπως για παράδειγμα οι δείκτες επιτυχίας και επάρκειας, η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, η ψηφιοποίηση των αδειών ασθενείας/απουσίας κτλ., πολιτικές που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

«Η ενέργεια αυτή, εκτός από αντιδεοντολογική, με αρνητικό αντίκτυπο στους μαθητές, αντίκειται και στις σχέσεις εργοδότη-εργοδοτούμενου», συμπληρώνει.

Το ΥΠΠ αναφέρει ότι η πόρτα του διαλόγου στο Υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτή και προσθέτει ότι αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο η ΠΟΕΔ και οι Οργανωμένοι Γονείς, όσο και η κοινωνία.

Το ΥΠΠ καλεί την ΠΟΕΔ να γνωστοποιήσει αρμοδίως τα όποια προβλήματα έρχονται σε γνώση της, ώστε να μελετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχουν, όπου κρίνεται δικαιολογημένο, άμεσης επίλυσης.

«Οποιαδήποτε αναστάτωση, για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους, δεν είναι αναγκαία και τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών μας, για το οποίο τόσο το ίδιο το Υπουργείο, όσο και οι εκπαιδευτικοί μας είναι ταγμένοι να υπηρετούν», αναφέρει.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καλεί την ΠΟΕΔ, έστω και τώρα, να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της και να συνεργαστεί με το Υπουργείο και τους Γονείς, ώστε να επανέλθει στα σχολεία η ηρεμία και να μπορέσουν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους να επικεντρωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα