Υπόθεση μαζικής ταφής Ε/κ αγνοουμένων εξετάζει η ΔΕΑ

Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα η Ελληνοκυπριακή πλευρά εξετάζει πληροφορίες που έφτασαν από την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην ΔΕΑ.

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Κυβ.Εκπροσώπου στο "Μεσημέρι Και Κάτι"

Οι πληροφορίες, που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Πολίτης" αναφέρουν, ότι η οι Τ/κ έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε νέα περιοχή δίπλα από τις Τ/κ φυλακές ετάφησαν μαζικά πεσόντες Ελληνοκύπριοι στις μάχες της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές

Καϊμακλίου, Τράχωνα και Ομορφίτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για τις σορούς οι οποίες, με βάση τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, επιχειρήθηκε να παραδοθούν στην Ε/κ πλευρά τις μέρες του πολέμου αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί τίποτε.

Την ίδια ώρα οι Τ/κ ζητούν την επανεκταφή των δολοφονηθέντων όπως ισχυρίζονται, 126 Τ/κ αμάχων στις κοινότητες Αλόα, Σανταλάρι και Μάραθα, για τους οποίους, μάλιστα δηλώνουν ότι διαθέτουν ακριβή στοιχεία

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας στηρίζονται σε έγγραφο που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977. Στο συγκεκριμένο τάφο , πληροφορούσε, μεταξύ άλλων, ότι περίπου 200 πτώματα Ελληνοκυπρίων περισυνελέγησαν από τις Τ/κ δυνάμεις στη Λευκωσία, μετά την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, φορτώθηκαν σε 3-4 φορτηγά και μεταφέρθηκαν στο Λήδρα Πάλας για να τα παραδώσουν στην ε/κ πλευρά για ταφή, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να παραληφθούν ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα