Υποψήφιος για την Επ. Οικονομικών της ΑΚΣ ο Ν. Τορναρίτης

Τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης για τη θέση του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ).

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της ΑΣΚ Μοζάμεντ Ρέζα Μαχίντι, ο κ. Συλλούρης καταθέτει επισήμως την πρότασή του για την εν λόγω θέση, καθώς ο κ. Τορναρίτης, συν

τοις άλλοις, κατέχει τη θέση του επικεφαλής της σχετικής κυπριακής αντιπροσωπείας, με τη δράση του στην ΑΚΣ να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ενεργή, έχοντας αναπτύξει παράλληλα πολύ καλές και στενές σχέσεις με τους συναδέλφους του από άλλες χώρες.

«Όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενεργό μέλος της ΑΚΣ από την ίδρυσή της το 2006, σε συνέχεια του Συνδέσμου Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη (ΣΑΚΕ). Η Κύπρος δεσμεύεται πλήρως από τους σκοπούς της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, την ειρήνη και την ευημερία στην Ασία, μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Συλλούρης.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος, λόγω της μοναδικής της γεωγραφικής θέσης στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, τη συμμετοχή της ως κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τις γειτονικές χώρες μέσω πολυδιάστατων συναλλαγών, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση της ΑΚΣ.

Τι είναι η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε μέλος του τότε Συνδέσμου Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη (ΣΑΚΕ) το 2001, επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με κοινοβούλια ασιατικών κρατών, στη βάση κοινών αρχών και επιδιώξεων. Η Κύπρος ανήκει στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, βάσει της γεωγραφικής της κατάταξης από τον ΟΗΕ.

Με την Τελική Διακήρυξη της 7ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΚΕ στην Τεχεράνη, τον Νοέμβριο 2006, ο ΣΑΚΕ μετονομάστηκε σε Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΑΚΣ). Βασικοί σκοποί της Συνέλευσης είναι η προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ασιατικών κοινοβουλίων και η ενοποίηση της περιοχής της Ασίας σε τομείς οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς.

Η ΑΚΣ αποτελείται από 41 κοινοβούλια μέλη και 17 κοινοβούλια παρατηρητές. Ο αριθμός των εδρών και ισάριθμων ψήφων για κάθε κοινοβούλιο, έχει καθοριστεί βάσει του πληθυσμού της χώρας που αυτό αντιπροσωπεύει. Ο συνολικός αριθμός των εδρών ανέρχεται σε 166.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται στη Συνέλευση από δύο μέλη της, τον κ. Νίκο Τορναρίτη (ΔΗ.ΣΥ) και την κα Στέλλα Δημητρίου-Μισιαούλη (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις).

Η Γενική Συνέλευση είναι η ανώτατη αρχή, που καθορίζει την πολιτική και τον τρόπο διαχείρισης της ΑΚΣ. Άλλα όργανα είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο, η Γραμματεία, που εδρεύει στην Τεχεράνη, και ο Σύνδεσμος Γενικών Γραμματέων των Ασιατικών Κοινοβουλίων. Η θητεία των αξιωματούχων της Συνέλευσης καλύπτει το διάστημα μεταξύ των Eτήσιων Συνόδων. Η προεδρία της Συνέλευσης αλλάζει ανά διετία. Την προεδρία και τη Γραμματεία της ΑΚΣ αναλαμβάνουν, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του κοινοβουλίου της εκάστοτε χώρας που φιλοξενεί τη Σύνοδο. Της Γενικής Συνέλευσης, που συνέρχεται στα τέλη κάθε έτους, προηγείται συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Στην ΑΚΣ λειτουργούν 3 Μόνιμες Επιτροπές και 11 υποεπιτροπές. Για το περιεχόμενο των συνεδριών των Μονίμων Επιτροπών και υπεπιτροπών συντάσσονται ψηφίσματα, τα οποία προωθούνται για έγκριση στην ολομέλεια της Συνέλευσης.

Εξάλλου, στο περιθώριο των τακτικών Συνόδων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στη Γενεύη, πραγματοποιούνται συνεδρίες των εκπροσώπων των κοινοβουλίων της ΑΚΣ, που μετέχουν και στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα