Γερμανία: Απορρίπτει αξιώσεις Πολωνίας για αποζημιώσεις Β'ΠΠ

Η Γερμανία απέρριψε σήμερα απειλές εκ μέρους της Πολωνίας ότι θα απαιτήσει νέες συνομιλίες για αποζημιώσεις από το Βερολίνο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι το ζήτημα έκλεισε το 1953.

«Η Πολωνία έλαβε μία δεσμευτική απόφαση τον Αύγουστο του 1953... για εγκατάλειψη απαιτήσεων για περαιτέρω αποζημιώσεις πολέμου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ, προσθέτοντας ότι, κατά την άποψη του Βερολίνου, «το ζήτημα τακτοποιήθηκε και νομικά και πολιτικά».

Ο κ. Σάιμπερτ είπε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως την

ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έχει ήδη πληρώσει «σημαντικές αποζημιώσεις» στην Πολωνία.

Με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κομμουνιστικές αρχές της Βαρσοβίας το 1953, αποποιούνται περαιτέρω απαιτήσεων εναντίον της Γερμανίας.


Όμως, η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας, λέγοντας ότι υπαγορεύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι η χώρα της έχει το δικαίωμα να απαιτήσει περαιτέρω αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

«Η θέση της πολωνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις πολέμου, θα εκφραστεί επισήμως όταν ληφθεί πολιτική απόφαση», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Κατά την άποψή μου, η Πολωνία έχει το δικαίωμα να το πράξει αυτό και το πολωνικό κράτος έχει το δικαίωμα να το ζητήσει», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με αυτή τη διαδικασία».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Πολωνίας υπολογίζουν πιθανές αποζημιώσεις που φθάνουν μέχρι και 830 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων εβραϊκής καταγωγής, σκοτώθηκαν υπό την κατοχή των Ναζί από το 1939 μέχρι το 1945 και η Βαρσοβία ουσιαστικά είχε ισοπεδωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα