ΥΠΟΙΚ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, κίνδυνος νέου μνημονίου

Σε κρίσιμο μεταίχμιο βρίσκεται η οικονομία, παρά τους θετικούς οιωνούς. Ο Υπουργός Οικονομικών, προειδοποιεί για κινδύνους και δημοσιονομικά αδιέξοδα εάν εκτροχιαστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα. Είτε θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, είτε θα το δημοσιονομικό τρένο θα εκτροχιαστεί. Μπορεί να έγιναν σημαντικά βήματα, όμως ο δρόμος παραμένει μακρύς.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Sigmalive, δεν κρύβει τις ανησυχίες του και μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε νέο μνημόνιο

εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και εάν δεν εξορθολογιστούν οι στρεβλώσεις. Ο Χάρης Γεωργιάδης, απαριθμεί παραμέτρους που κρατούν ακόμη ευάλωτη την οικονομία, η οποία παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα. Η ανεργία, σημειώνει, μειώθηκε μεν, αλλά παραμένει υψηλή.Σε υψηλό επίπεδο εξάλλου, παραμένει και το δημόσιο χρέος. Ακόμα και το τραπεζικό σύστημα αναζητεί διεξόδους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή θα καθορίσει εν πολλοίς τα πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να επικρατεί σκεπτικισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς το ενδεχόμενο να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία και θα αλλάξει τα δεδομένα στην κρατική μηχανή. Ο Υπουργός Οικονομικών, καλεί τα κόμματα να μην ξεφύγουν από την τροχιά της συναίνεσης.

Στη δημόσια συζήτηση και το ζήτημα της επαναφοράς της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα

Όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μια μεγάλη μάχη μεταξύ συνδικαλιστικού κινήματος και εργοδοτών, αν και στη σημερινή συνάντηση φάνηκε να υπάρχει συναινετικό κλίμα. Είναι δε χαρακτηριστικές οι πληροφορίες σε σχετικό ρεπορτάζ του SigmaLive, όπου αναφέρεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα επεξεργάζεται σενάριο για μηδενισμό της ΑΤΑ όπως έγινε και το 1974 με την τουρκική εισβολή.

Σημειώνεται ότι αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τις σκέψεις των εργοδοτών, οι οποίοι θέλουν να αντισταθμίσουν τη διαφορά που έχει προκύψει προς όφελος των εργαζομένων την τελευταία τριετία λόγω αποπληθωρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα