Προσφυγές κατά του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας

Προσφυγές κατά του διορισμού του εφόρου φορολογίας, κατατέθηκαν ενώπιον του Aνωτάτου Δικαστηρίου, καθώς όπως υποστηρίζουν λειτουργοί που διεκδικούσαν επίσης τη θέση, επρόκειτο για παράτυπη διαδικασία.

Αμφισβητείται η συνταγματικότητα του νόμου για το διορισμό του εφόρου φορολογίας με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και πλέον ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται ήδη 4 προσφυγές. Μάλιστα, ενώ εκκρεμούσαν οι προσφυγές κατά της απόφασης του υπουργικού, με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, αποφασίστηκε ανάκληση και

όχι ακύρωση του εν λόγω διορισμού. Στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλε στη βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε ενημέρωση της βουλής αντί συγκατάθεση.

Στα άρθρα 122 εώς 125 αναφέρεται ότι δεν εμπίπτει στις πολιτικές εξουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου ο διορισμός σε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία. Η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας με τίτλο ο περί τμήματος φορολογίας νόμος του 2014 και ημερομηνίας 8 Μαρτίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διατάξεις των άρθρων θέτουν την άσκηση της εξουσίας του υπουργικού, υπό την αίτηση της γραπτής συγκατάθεσης της Επιτροπής Οικονομικών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού ως Έφορο φορολογίας πρόσωπο που τηρεί τα κριτήρια. Στο ενημερωτικό σημείωμα, που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας στον υπουργό οικονομικών με κοινοποίηση στον πρόεδρο της βουλής, επισημαίνεται ότι:

"Το ανακύπτον νομικό πρόβλημα συνιστάται στην αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, καθότι πρόδηλα συγκρούονται με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία απαγορεύει στη νομοθετική εξουσία να επεμβαίνει στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας."

Όπως υποστηρίζουν εμπλεκόμενοι νομικοί σύμβουλοι, κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει χάος καθώς παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον και η αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Καμπανάκι κινδύνου και για την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ή παράνομος ο διορισμός του εφόρου καθώς συνακυρώνονται όλες του οι αποφάσεις, παρόλο που η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα