Υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία για το Σχέδιο Γιούνκερ

Υπογράφηκε το πρωί η πρώτη συμφωνία της Κύπρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τη σύμβαση 10 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η RCB Bank.

Όλες οι λεπτομέρειες, στο ρεπορτάζ του Νέστορα Βασιλείου.

Τα πρώτα χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ έφτασαν με χρονοκαθυστέρηση και στην Κύπρο.

Ο υπουργός οικονομικών εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης, λέγοντας ότι η Κύπρος,

κατατάσσεται σε αναλογία ως η χώρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως τόνισε, ένας από τους λόγους που δεν είχαμε μέχρι σήμερα σχέδια Γιούνκερ είναι η διαθεσιμότητα και ελκυστικότητα των σχεδίων της ίδιας της ΕΤεπ που είχαν προσφερθεί για την Κύπρο.

Επιπλέον, το πρωί έπεσαν οι υπογραφές με την RCBη οποία θα παράσχει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων 10 εκατομμύρια ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καινοτομίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤεπ Βέρνερ Χόγερ, είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Κύπρο για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και του σχεδίου Γιούνκερ για τη χώρα.

Επίσης, ο CEO της RCB Κιρίλ Ζιμαρίν, επισήμανε ότι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι να παράσχει την πολύ αναγκαία ρευστότητα σε υγιείς επιχειρήσεις που επιζητούν την υλοποίηση των επενδυτικών και αναπτυξιακών τους σχεδίων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε και δεύτερη συμφωνία με την RCB για την παροχή επιπρόσθετου ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εγχώριων εταιρειών.

Αποτελεί συνέχεια της αρχικής συμφωνίας ύψους 20 εκατομμυρίων, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και διατέθηκε πλήρως στηρίζοντας πέραν των 10 νέων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα