Έφυγε από τη ζωή ο Μίρουτς Γίφτερ

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο Μίρουτς Γίφτερ, ένας από τους σπουδαιότερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του, ο θρυλικός Αιθίοπας αθλητής έπασχε από σοβορά αναπνευστικά προβλήματα και έφυγε από τη ζωή στο Τορόντο του Καναδά, όπου και έμενε από το 2000.

Ο γεννημένος το 1944 αθλητής, έκανε το μπαμ όταν και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χιλιάδες μέτρα στους Ολυμπιακούς αγώνες

του Μονάχου, το 1972. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μόντρεαλ έπεσε θύμα του μποϊκοτάζ, αφου ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό τόσο στα πέντε όσο και στα δέκα χιλιάδες μέτρα.

Στη Μόσχα όμως επιβεβαίωσε τη δυναμική του, όταν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στις δύο αποστάσεις κάνοντας το εντυπωσιακό νταμπλ. Πρέπει να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το... ληξιαρχείο όταν πήρε τα χρυσά στη Μόσχα το 1980 ήταν 36 χρονών, πιστεύεται ότι είχε περάσει τα 40 αφού σύμφωνα με κάποιες πηγές είχε γεννηθεί το 1938 και όχι το 1944 όπως ήταν δηλωμένος.

Ο Γίφτερ μαζί με τον Μπικίλα αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες Αφρικανούς δρόμεις. Μάλιστα ο σπουδαίος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ είχε σημειώσει: «Ο Μιρούτς ήταν τα πάντα για μένα και την αθλητική μου καριέρα. Όταν ξεκίνησα να τρέχω ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν. Αυτός είναι η αιτία για ό,τι έχω καταφέρει».

Keywords
Τυχαία Θέματα