Υπό αμφισβήτηση η θέση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε;

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, σε σχέση με το κατά πόσο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα παραμείνει στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ενοχληθεί από τη γενικότερη στάση αλλά και τον τρόπο προσέγγισης που υιοθετεί ο κ.Έιντε, ο οποίος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τον τέως Γ.Γ. ΟΗΕ

Μπαν κι Μουν και τη δική του προσέγγιση.

Δημοσιεύματα σε εγχώριο αλλά και διεθνή Τύπο, κάνουν λόγο για φιλοτουρκικές θέσεις του κ. Έιντε, όπως επίσης και διαπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διατηρεί ο κ. Έιντε, ιδιαίτερα με την κα Νουλαντ και τις ΗΠΑ.

Όπως έχουμε επισημάνει ήδη σε προηγούμενα άρθρα του Simgalive, ο κ. Γκουτέρες, ως νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ, θέλησε μέσω της πρώτης του επίσημης επαφής με το Κυπριακό, να υιοθετήσει μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στο ζήτημα, σε αντίθεση με την πιεστική και πιο απρόσωπη προσέγγιση Μπαν κι Μουν.

Πηγές που γνωρίζουν τα δεδομένα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα στο πεδίο της ασφάλειας, επιβεβαιώνουν την ενόχληση Γκουτέρες και αναφέρουν ότι ο κ.Γκουτέρες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. "Πρόκειται για άνθρωπο με προσωπικότητα, με υψηλό δείκτη αντίληψης, αλλά και με ικανότητα να διακρίνει προθέσεις και να διαχειριστεί καταστάσεις και συζητήσεις, γεγονός που διαφάνηκε καθώς προέδρευσε της Διάσκεψης και των συζητήσεων".

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κ. Έιντε, είναι απομακρυσμένο, ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς ενδεχομένως μια τέτοια κίνηση να λειτουργούσε εις βάρος της διαδικασίας και του κλίματος που επιθυμεί ο ΟΗΕ να επικρατήσει. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη στάση Έιντε το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα