Περιθώρια βελτίωσης στα αιτήματα ανηλίκων αιτητών ασύλου

Υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών παροχών προς τους ανήλικους αιτητές ασύλου που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου.

Αυτό αναφέρεται στην Έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου σε θέματα Εκπαίδευσης και Φιλοξενίας.

Σημειώνοντας ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες

από όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, η Επίτροπος, στην αυτεπάγγελτη διερεύνηση του θέματος που διεξήχθη την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2016, προβαίνει σε σειρά συστάσεων. Σημειώνεται ότι η διερεύνηση εξετάζει τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου, ως το σχολείο που κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί το ΚΥΦΑΔΠ στο επίπεδο της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών αιτητών ασύλου, αναφέρεται ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τα παιδιά που βρίσκονται στη διαδικασία διεκδίκησης καθεστώτος ασύλου, μπορεί να βελτιωθεί μέσα από διάφορα μέτρα όπως την καθιέρωση ή διατήρηση/ θεσμοθέτηση/επέκταση μέτρων θετικής διάκρισης όπως τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, την παροχή επιπλέον ενισχυτικού χρόνου διδασκαλίας, τη δωρεάν παροχή προγεύματος σε όλους τους μαθητές, την παρουσία μεταφραστή ή δίγλωσσου εκπαιδευτικού, την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης για όλους τους μαθητές.

Επίσης, προτείνει τη θεσμοθέτηση διαδικασιών δια των οποίων το Σχολείο θα μπορεί να έχει αυτονομία (οικονομική, διοικητική και παιδαγωγική) και στήριξη ώστε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει και την ανάπτυξη κινήτρων για την προσέλκυση έμπειρων και ειδικά καταρτισμένων εκπαιδευτικών.

Η Εκθεση συστήνει συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιομορφία του Σχολείου) με έμφαση στη δυνατότητα αυτόνομου σχεδιασμού παρεμβατικών δράσεων, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και χρήση τους για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων, την πρόσληψη δίγλωσσων ή αραβόφωνων εκπαιδευτικών (για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας) με παιδαγωγική κατάρτιση και εμπειρία και τη συνδιδασκαλία ελληνόφωνου και αραβόφωνου εκπαιδευτικού ή/και τοποθέτηση αραβόφωνου βοηθού εκπαιδευτικού για διευκόλυνση της επικοινωνίας στην τάξη.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των παιδιών αιτητών ασύλου στο ΚΥΦΑΔΠ, αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του χώρου μέσα από τη διερεύνηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε αντίστοιχα πλαίσια σε άλλες χώρες, να δοθεί
έμφαση όχι μόνο στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ανηλίκων (στέγη, σίτιση, ένδυση, υγεία και εκπαίδευση) αλλά και των ουσιαστικών τους αναγκών που αφορούν στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία.

Συστήνεται η αποκατάσταση της «πολιτιστικής ομαλότητας», δηλαδή την εμπέδωση μιας σταθερής καθημερινότητας που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να βιώνουν μια όσο το δυνατόν δημιουργική και ευχάριστη διαμονή, έστω και σε περιπτώσεις παρατεταμένης διαμονής σε Κέντρα Φιλοξενίας και η δημιουργία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, οι οποίοι πρέπει να πληρούν τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η Εκθεση προτείνει τη διοργάνωση ειδικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, να υπάρχει πρόνοια για την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων για παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στήριξη λόγω τραυματικών εμπειριών,
προτείνει την ανάδειξη των ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων ως δομικό στοιχείο στον προγραμματισμό των δράσεων και καθιέρωση υποχρέωσης του εκάστοτε ανάδοχου της διαχείρισης του ΚΥΦΑΔΠ να καταθέτει τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, συστήνεται η δημιουργία απαραίτητων υποδομών για τη διοργάνωση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, η διοργάνωση δραστηριοτήτων για γονείς για εκμάθηση δεξιοτήτων προστασίας και φροντίδας για βρέφη, η δημιουργία υποδομών φύλαξης και φροντίδας βρεφών και νηπίων ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να έχουν μια πιο ενεργή κοινωνική και επαγγελματική ζωή και η ελαχιστοποίηση της περιόδου παραμονής στο ΚΥΦΑΠΔ.

“Η Επίτροπος αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες που έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί από όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, θεωρεί όμως ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών παροχών προς την ιδιαίτερη αυτή ομάδα παιδιών” σημειώνει η Εκθεση.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Επίτροπος έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί τις συνθήκες στο Νηπιαγωγείο Κοφίνου και στο Γυμνάσιο Λευκάρων, όπου, επίσης, φοιτούν παιδιά από το ΚΥΦΑΔΠ. Δεδομένου του ότι έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται κατά την φετινή σχολική χρονιά (2016-17) κάποια μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση για να παρέμβει, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, εν ευθέτω χρόνω.

Αντίστοιχα, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες διαμονής τόσο των παιδιών αιτητών ασύλου που διαμένουν στο ΚΥΦΑΔΠ όσο και σε άλλα πλαίσια και θα παρέμβει, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα