Σιζόπουλος: Να σταματήσουμε να διολισθαίνουμε

«Να σταματήσουμε τον επικίνδυνο δρόμο των διολισθήσεων και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η Γενεύη δεν ήταν μόνο το προσκήνιο, αλλά ήταν και η εκδήλωση του έντονου παρασκηνίου που είχε αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς κύκλους.

«Σκοπός η άρον-άρον υπογραφή πλαισίου πολιτικών αρχών για τη διεθνή πτυχή, ώστε να μεταφερθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην πλευρά μας για πρόσθετες παραχωρήσεις

στα θέματα της διακυβέρνησης, αλλά και του περιουσιακού», τονίζει και καλεί τον ΠτΔ και τη διαπραγματευτική ομάδα να συνειδητοποιήσουν τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, και πώς αυτοί θα καταστούν ανεφάρμοστοι, καθώς και τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα της πλευράς μας τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.

«Μόνο τότε θα μπορέσει να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Σε αντίθετη περίπτωση θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς τις τουρκικές θέσεις τις οποίες πλησιάζουμε επικίνδυνα. Όσο η Τουρκία συνειδητοποιεί αυτή την πορεία, γιατί να προχωρήσει σε σοβαρές υποχωρήσεις;», διερωτάται.

«Πανηγυρίζουν κάποιοι γιατί η Τουρκία προσήλθε στο τραπέζι για πρώτη φορά. Παραγνωρίζουν όμως ότι η 5μερής ήταν πάγια θέση της και θα προσερχόταν στο διάλογο, όποτε εμείς θα την αποδεχόμαστε. Γιατί αυτό υποβαθμίζει την Κ.Δ και τη θέτει εκτός της διαπραγμάτευσης», αναφέρει και προσθέτει ότι επιβάλλεται επιπρόσθετα να απαντηθούν και τα εξής ερωτήματα:

- Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου θα είναι πολυμερής; Θα είναι 4μερής; ή θα είναι τελικά 5μερής.
- Στις συναντήσεις ο Ε/Κύπριος διαπραγματευτής τί θα εκπροσωπεί την Κ.Δ. ή την Ε/Κυπριακή Κοινότητα;

«Επιχειρούν κάποιοι να επιρρίψουν ευθύνες στον Έλληνα ΥΠΕΞ γιατί δεν παγιδεύτηκε σ’ αυτό που άλλοι έστησαν σε βάρος μας. Δεν κατηγόρησαν όμως την προκλητική στάση της Τουρκίας και τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της Τ/Κ ηγεσίας», τονίζει.

Καλεί, δε, τον ΠτΔ και τους συνεργάτες του να καθορίσουν τις κόκκινες γραμμές για να διαμορφωθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για ενότητα:

- Κατάργηση και όχι αναθεώρηση της συνθήκης εγγύησης
- Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την ενεργοποίηση της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας θα αποδεχθεί ο λαός
- Στο σύστημα ασφαλείας για την εφαρμογή της λύσης δεν πρέπει να συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

«Είναι λοιπόν καιρός: Να θωρακίσουμε τις προτάσεις μας τόσο με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς δικαίου, να αναβαθμίσουμε τις διεκδικήσεις μας με τρόπο δίκαιο και στην κατεύθυνση της δημοκρατικής και λειτουργικής βιώσιμης λύσης, να σταματήσουμε τον επικίνδυνο δρόμο των διολισθήσεων», αναφέρει και προσθέτει ότι «αν δεν διεκδικήσεις δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσεις κάτι καλύτερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα