ΥΠΕΞ Σκοπίων: Εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ ο φράκτης

Οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα εφαρμόζονται για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε στην εκπομπή Newsnight της τηλεόρασης του BBC ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι.

Στην ερώτηση για το αν ο ίδιος μπήκε στην πολιτική για να βλέπει τη χώρα του να ρίχνει δακρυγόνα εναντίον γυναικόπαιδων, ο κ. Ποπόσκι απάντησε

ότι αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας στη σύνορα αντιδρούσαν στην προσπάθεια 400 νεαρών ανδρών να μπουν με τη βία στο έδαφος των Σκοπίων. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπει καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων και εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να καταλογίσει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λέγοντας ότι κάθε χώρα έχει τα επιχειρήματά της. Για παράδειγμα ανέφερε, η Τουρκία θα μπορούσε να πει ότι φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς βοήθεια για τόσο καιρό, ενώ η Ελλάδα είναι σε πολύ λεπτή θέση διότι πρέπει να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

«Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτό το σύστημα δε φαίνεται να λειτουργεί, επομένως κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στο έδαφός της», είπε ο κ. Ποπόσκι. Συμπλήρωσε ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να επικεντρωθεί η προσοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να υπάρξει μία λειτουργική συνεργασία με την Τουρκία και πλήρης καταγραφή των νομίμων αιτούντων άσυλο στους οποίους θα επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα, ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνησή του θα ήταν να ξοδέψει δημόσιο χρήμα για την περίφραξη. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι αποκλειστικός σκοπός του φράκτη είναι η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που αποτελεί υπεύθυνη ενέργεια.

Τις δηλώσεις του κ. Ποπόσκι σχολίασε στην ίδια εκπομπή ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν επικεφαλής διεθνούς οργάνωσης αρωγής Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος επισήμανε «όσο ψηλότερα χτίζεις φράκτες, τόσο υψηλότερα πηδούν οι μετανάστες ή δημιουργούν σήραγγες. Οι μόνοι που επωφελούνται από όλη αυτήν την ιστορία είναι οι παράνομοι διακινητές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα