Ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα ΔΣ των ημικρατικών

Πρόταση νόμου για την επιβολή ποσόστωσης ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην συμμετοχή τους στα Διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, καταθέτουν από κοινού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα. Η πρόταση προνοεί τη συμμετοχή

τουλάχιστον κατά 2/5 έκαστου φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Η κατάθεση της πρότασης προς συζήτηση είναι προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου και ουσιαστικά πρόκειται για την έμπρακτη στήριξη της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ομάδα πολιτών αποτελούμενη από τις Δήμητρα Καλογήρου, Ξένια Κωνσταντίνου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, και Σουσάνα Παύλου. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης.

Οι μελέτες

Πολλές μελέτες αποκάλυψαν τα ευεργετήματα που έχει η ισορροπία ανδρών και γυναικών και απέδειξαν τη θετική επίπτωση που έχει το ποσοστό γυναικών σε υψηλές θέσεις στην αποδοτικότητα της επιχείρησης. Για παράδειγμα, από μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία διαπιστώθηκε ότι επιχειρήσεις στις οποίες το διοικητικό συμβούλιο χαρακτηρίζεται από ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι κατά μέσον όρο 10% πιο κερδοφόρες από εκείνες στις οποίες το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται μόνο από άνδρες. Μελέτη της Credit Suisse το 2012 έδειξε ότι μεταξύ 2005-2011 επιχειρήσεις με τουλάχιστον μία γυναίκα στο Δ.Σ. πέτυχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16%, 4% μεγαλύτερη απ’ όσες χωρίς γυναικεία εκπροσώπηση. Το 2009, δύο Βρετανοί οικονομολόγοι, οι Νικ Ουίλσον και Αλί Αλτανλάρ, διαπίστωσαν ότι η παρουσία μιας τουλάχιστον γυναίκας στο Δ.Σ. μείωνε την πιθανότητα χρεοκοπίας κατά τουλάχιστον 20%.

Η πρωτοβουλία με την εισήγηση για πρόταση νόμου επιθυμεί όχι μόνο να πετύχει την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα Δ.Σ. αλλά, να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το πως η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών βελτιώνει την κερδοφορία, την καινοτομία, μειώνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, βελτιώνει το κλίμα εντός της επιχείρησης και γενικά επιδρά θετικά για την οικονομία και την κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα