ΥΠΕΞ: Η Κύπρος δίδει σημασία στην πολιτιστική κληρονομιά

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς λόγω των ιστορικών εμπειριών της, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του σε συνάντηση Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση Υψηλού Επιπέδου είχε ως θέμα συζήτησης την «Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την τρομοκρατία και τις μαζικές θηριωδίες: συνδέσεις και κοινές ευθύνες» και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιταλία, την UNESCO,

το UNODC (Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα) και το Παγκόσμιο Κέντρο για την Ευθύνη Προστασίας. Στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου συμμετείχε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η Γενική Γραμματέας της UNESCO, ο Αρχηγός των Ιταλών Καραμπινίερι, ο Συντονιστής της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας και άλλοι.

Ο κ. Κασουλίδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Κύπρος παρουσίασε πέρσι στην 33η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένα συνολικό ψήφισμα για τα «Πολιτιστικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς σταθερά στην ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η Κύπρος επεδίωξε να εξετάσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς νομικού πλαισίου, με στόχο να περιοριστεί η καταστροφή, λεηλασία, και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών. «Είμαστε περήφανοι που κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έγινε στη Λευκωσία τον περασμένο Μάιο, μέσα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε εφικτό να τεθεί προς υπογραφή η μοναδική διεθνής συνθήκη που αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί όπως προωθήσει τη «Σύμβαση της Λευκωσίας», η οποία είναι ανοικτή για υπογραφή και από κράτη πέραν των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Αρμενία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, ο Άγιος Μαρίνος, το Μεξικό και η Ουκρανία έχουν ήδη υπογράψει τη Σύμβαση, είπε ο κ. Κασουλίδης, καλώντας τους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων χωρών να πράξουν το ίδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα