Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες στο γραφείο του Γ.Γ. ΟΗΕ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή και ουσιαστική συνάντηση η οποία ενώ αναμενόταν να κρατήσει γύρω στα 15 λεπτά, τελικά χρειάστηκαν 22 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Ουσιαστική συζήτηση με τον #UNSG @antonioguterres για το πως μπορεί να συνεχιστεί

η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του #Κυπριακού.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) September 22, 2017

Αυτή την ώρα γίνονται δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δημοσιογράφους.

#Now: Meeting of #Cyprus President @AnastasiadesCY and #UNSG @antonioguterres, #UNGA pic.twitter.com/dVzdcTJjx0

— NikosChristodoulides (@Christodulides) September 22, 2017

Νωρίτερα:

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όσα ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, θα διαβεβαιώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τη δέσμευσή του στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό την προϋπό΄θεση ότι αυτή θα γίνει στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος ο Γ.Γ ΟΗΕ έθεσε και σε συνάφεια με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

#UN #NY Building, The view from the 27th flloor, #UNGA pic.twitter.com/a6bVYGkAz3

— NikosChristodoulides (@Christodulides) September 22, 2017

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, ο ΠτΔ θα επιχειρήσει να εκμαιέυσει πληροφορίες σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, μιας και ο Γ.Γ. ΟΗΕ έχει ήδη συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Νίκος Αναστασιάδης, θέλει να εξακριβώσει κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέφερε στον Γ.Γ. ΟΗΕ την πρόθεση για επιδίωξη λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, όπως διακηρύττουν Τούρκοι αξιωματούχοι δημόσια μετά τη Διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο.

Meeting H.E. Mr. Nicos Anastasiades (President, Republic of Cyprus)

— Unofficial Sec-Gen (@secgen) September 22, 2017

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης κι από την άλλη πλευρά, και την επικείμενη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών.

Άλλα ζητήματα που θα προσπαθήσει να θίξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει το μεσημέρι του Σαββάτου και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα