ΥΠΕΞ: Η Κύπρος μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στο ΣτΕ

Η ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κύπρο για 5η φορά από την ένταξή της στον Οργανισμό, παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στη ζωτική εργασία του Συμβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων της Επιτροπής Ιωάννης Κασουλίδης ενώπιον των μελών του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια

και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη Βιέννη, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ τους, είναι πιο κρίσιμες από ποτέ, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, κυρίως όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τη διακίνηση ανθρώπων, καθώς και στην προώθηση της ανεκτικότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης.

Αναφερόμενος στο πρωταρχικό θέμα της Προεδρίας, «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατική Ασφάλεια στην Ευρώπη», ο Υπουργός είπε ότι αυτό εστιάζει στους τομείς δικαιώματα και ελευθερίες για όλους χωρίς διακρίσεις, δημοκρατική ιθαγένεια και επικράτηση του κράτους δικαίου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους κύριους θεματικούς άξονες της Κυπριακής Προεδρίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που είναι παγκόσμιας σημασίας.

Η κυπριακή διπλωματία, είπε, έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για ενίσχυση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από την αδικαιολόγητη καταστροφή και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη διοργάνωση από την Κυπριακή Προεδρία του Συνεδρίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Συνέδριο, είπε, διοργανώθηκε με στόχο την προώθηση των προσπαθειών του Συμβουλίου να ολοκληρώσει την Συνθήκη για τα Αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και για να επισύρει τη διεθνή προσοχή και στήριξη στο πρωτοποριακό έργο του Οργανισμού σε αυτό το πεδίο.

«Η Κύπρος έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία της η Συνθήκη να τεθεί για υπογραφή κατά την Υπουργική Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο Μάη», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Συνεχίζοντας, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία θεωρεί κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας στη μάχη ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης.

Συνεπώς, είπε, τον προσεχή Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος, με τίτλο «Διασφαλίζοντας τη Δημοκρατία μέσω της Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, προγραμματίζονται Συνέδρια και συναντήσεις, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους και τη μετανάστευση.

Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, ως ένα μικρό κράτος που δίνει προτεραιότητα στην προάσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αγωνιστεί δια της διπλωματικής οδού και των δημοκρατικών διαδικασιών να στηρίξει τις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκπληρώσει τον σκοπό της και να πετύχει δημοκρατική σταθερότητα και βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Κύπρος θεωρεί τους ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τους εταίρους της και την ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών, ως τον τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα