Υπέροχες φωτογραφίες από το "μπλε φεγγάρι" - Βίντεο

Tην εμφάνισή του έκανε το "μπλε φεγγάρι" το βράδυ που μας πέρασε, χαρίζοντάς μας υπέροχες εικόνες.

Η «μπλε πανσέληνος» εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται όταν υπάρχουν δυο πλήρη φεγγάρια σε έναν ημερολογιακό μήνα. Συμβαίνει περίπου κάθε δυο με τρία χρόνια.

Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος όρος «μπλε φεγγάρι» ή «Blue Moon»;

Η παλαιότερη αναφορά γίνεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο, όπου αναφέρονται τα εξής: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε,

τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια».

Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι όμως προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη… έγινε μπλε!

Ωστόσο, ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει μεταφορική σημασία, και επιδεικνύει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν, φέτος, το γεγονός ότι το φεγγάρι εκτός από "μπλε" (blue moon) ήταν επίσης και σούπερ σελήνη (supermoon).

Για όσους το χάσατε, απολαύστε το βίντεο που δημοσίευσε σήμερα το BBC με υπέροχες λήψεις άνα τον κόσμο. Επόμενο μπλε φεγγάρι, το 2018!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Keywords
Τυχαία Θέματα