ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Βυθίσαμε ρωσικό πολεμικό πλοίο με drone στην Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δηλώνει ότι βύθισε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας τη νύχτα της Πέμπτης, ως συνέχεια από μια σειρά χτυπημάτων στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μετά την πραγματοποίηση μιας «μαζικής» πυραυλικής επίθεσης στην κατεχόμενη χερσόνησο ώρες νωρίτερα.

Το πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλου της Ρωσίας, το «Ivanovets», υπέστη πολλαπλά χτυπήματα στο κύτος του προτού βυθιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της λίμνης Donuzlav, της βαθύτερης λίμνης της Κριμαίας, ανέφεραν οι Αμυντικές Πληροφορίες της Ουκρανίας.

Νυχτερινά

πλάνα που δημοσιεύτηκαν από την Ουκρανία έδειξαν ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να κατευθύνονται προς το ρωσικό πλοίο πριν εκραγούν κατά την πρόσκρουση, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο σκάφος. Στο τέλος του βίντεο, το πλοίο φαίνεται να έχει βυθιστεί, με την πλώρη του πάνω από το νερό.

Ship wreck of the day!

Warriors of the special unit "Group 13" of the @DI_Ukraine destroyed the missile corvette "Ivanovets" of the russian Black Sea Fleet.

As a result of a number of direct hits to the hull, the corvette was damaged, rolled to the stern, and sank. The value of… pic.twitter.com/JZwh8aggn0

— Defense of Ukraine (@DefenceU) February 1, 2024

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και δεν είναι σαφές από το βίντεο ποιο πλοίο χτυπήθηκε και πότε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Κρεμλίνο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το περιστατικό.

Η βύθιση των Ivanovets είναι η τελευταία σε μια σειρά ουκρανικών επιδρομών στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επιχειρεί να προσδώσει στρατηγικά και συμβολικά χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων που προσάρτησαν την Κριμαία το 2014.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσεις για τα χτυπήματά της στην Κριμαία  και στα ρωσικά πλοία  που έχουν σκοπό να προσπαθήσουν να απομονώσουν τη χερσόνησο και να δυσκολέψουν τη Ρωσία να διατηρήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην ουκρανική ηπειρωτική χώρα, όπου οι γραμμές του μετώπου παρέμειναν ως επί το πλείστον στατικές για μήνες.

Το πιο αξιοσημείωτο από τα χτυπήματά της ήταν η επίθεση στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2022, η οποία ανάγκασε τη Ρωσία να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Το χτύπημα στο Ivanovets ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη ένα μπαράζ πυραύλων στην Κριμαία, σε αυτό που ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας περιέγραψε ως μέρος της «κάθαρσης της Κριμαίας από τη ρωσική παρουσία».

Η Ουκρανία εκτόξευσε 20 αερομεταφερόμενους κατευθυνόμενους πυραύλους στην Κριμαία, με τη ρωσική αεράμυνα να καταστρέφει 17 από αυτούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλους τρεις πάνω από τη χερσόνησο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ανέφερε ότι ορισμένοι από τους πύραυλους αναχαιτίστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο Μπέλμπεκ κοντά στην πόλη της Σεβαστούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα