Πρώτες αυξήσεις στην Κύπρο λόγω Χούθι – Ποια προϊόντα επηρεάζονται (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η οικονομία της Κύπρου, αφού έφτασαν οι πρώτες αυξήσεις σε προϊόντα λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση αυτή απειλεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος ζωής αφού όπως ανέφερε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου έχει προστεθεί ακόμη ένας αρνητικός κρίκος στην ήδη βεβαρημένη εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το πρόβλημα με την Ερυθρά Θάλασσα έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει

η άλλη μεγάλη εμπορική οδός που είναι η οδός των τροφίμων μέσω Ουκρανίας και αναφέρομαι στην Μαύρη Θάλασσα και στο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει η διώρυγα του Παναμά», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στις αυξήσεις και στον βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και σε τρόφιμα και σε ποτά από την στιγμή που βαδίζουμε πλέον στον τρίτο μήνα που εξακολουθεί να είναι έκρυθμη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τον μήνα Δεκέμβριο και Ιανουάριο έχει μειωθεί κατά 42% η εμπορική κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα. Το 12% του παγκοσμίου εμπορίου περνά από εκεί, επεσήμανε».

Κληθείς να απαντήσει ποια προϊόντα θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις, απάντησε ότι αφορά τα είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές, τα έπιπλα, τα εργαλεία ακόμη και αυτοκίνητα.

«Μέχρι στιγμής έχουν επηρεαστεί κάποια εργαλεία, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές», είπε.

Σημείωσε ότι, μέσω της άπω ανατολής τροφοδοτούνται και πρώτες ύλες για βασικότατα προϊόντα στην Ευρώπη, άρα αναπόφευκτα θα αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών και θα υπάρχουν καθυστερήσεις που αναγκαστικά όλη αρνητική αλυσίδα, θα δημιουργήσει αύξηση και στα βασικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: Πώς να «ζεστάνεις» το κοκαλάκι σου χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στη τσέπη

Keywords
Τυχαία Θέματα