Υπ. Υγείας: Με τα ως τώρα δεδομένα, δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων ο κορωνοϊός

Με τα έως τώρα δεδομένα ο κορωνοϊός «δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και οι κανόνες υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων», αναφέρουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σε ανακοίνωσή τους στο πλαίσιο της πληροφόρησης τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, για τα τρόφιμα και τον SARS-CoV-2.

Επίσης, «δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης

να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων».

  Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας εντός των υπεραγορών οι Υγειονομικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι «ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους, επειδή γενικά ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν».
 
Μια τέτοια "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.
 
 Άλλες ιδέες είναι τα ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση, η χρήση αντισηπτικού πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας αντί μετρητών, και εάν είναι δυνατό μέσω εφαρμογής (application) κινητού τηλεφώνου που εξασφαλίζει ανέπαφη χρέωση της βίζας.
 
Επίσης, η χρήση δικού μας στυλό για να υπογραφούν αποδείξεις.
 
Κατά την παράδοση (delivery) στο σπίτι και πάλι συστήνεται «η πληρωμή μέσω βίζας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί συναλλαγή με χρήση μετρητών και οι οδηγίες όπως το άτομο που θα παραδώσει τα τρόφιμα να τα αφήσει έξω από την πόρτα και να φύγει».
 
Στο ερώτημα κατά πόσον τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορωνοϊό η απάντηση που δίδεται είναι ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων».
 
Για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί».
 
Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση».
 
Για το κατά πόσον ο νέος τύπος SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπίρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης η απάντηση που δίδεται είναι ότι «οι κορωνοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπίρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα».
 
Ωστόσο, «δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη».
 
 Αναφορικά με το εάν ο ιός είναι ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων η ανακοίνωση αναφέρει ότι «όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορωνοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων».
 
Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό και αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.
 
Σε σχέση με τα μολυσμένα κατεψυγμένα τρόφιμα σημειώνεται ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός Vs Γρίπη: Θνησιμότητα, μετάδοση, θεραπευτική αγωγή (ΒΙΝΤΕΟ) Κορωνοϊός Vs Γρίπη: Θνησιμότητα, μετάδοση, θεραπευτική αγωγή (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα