Υπ. Άμυνας: Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων για μαθητές και νεαρούς

Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για τη διεξαγωγή διεθνούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων μαθητών και νεαρών Αξιωματικών Στρατιωτικών Ακαδημιών

Στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατιωτικού Erasmus, η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία «Τερέζα» της Αυστρίας και με τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας διοργανώνουν για 7η χρονιά

το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Ικανοτήτων για μαθητές και νεαρούς Αξιωματικούς Στρατιωτικών Ακαδημιών στην Κύπρο.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι ο κάθε συμμετέχοντας να αναπτύξει τις ικανότητές του ως ηγήτορας μέσα από τη διοίκηση ομάδας/διμοιρίας και διάφορες άλλες δοκιμασίες όπως διαγωνιστική βολή τυφεκίου, ομαδικό διαγωνισμό αντοχής, προσανατολισμό, τακτική σχεδίαση, 24ωρη εκπαιδευτική άσκηση Μηχανοκίνητης Διμοιρίας Πεζικού κ.α.

Στην εκπαίδευση συμμετέχουν 14 εκπαιδευτές και 28 μαθητές από 13 Στρατιωτικές Ακαδημίες 11 χώρων, εκ των οποίων 10 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία) και τη Ζαμπία.

Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η Φάση 1 (21 έως 25 Αυγούστου 2023) αφορά στην εκπαίδευση όσων θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτές (train the trainers), η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βολή με τυφέκιο G3A3, αναγνωρίσεις και πρακτική εξάσκηση διδασκαλίας και εξέτασης θεμάτων ηγεσίας.

Η Φάση 2 (28 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2023) αφορά στην εκπαίδευση των μαθητών παραγωγικών σχολών, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βολή τυφεκίου G3A3, ομαδικό διαγωνισμό μεταφοράς κορμών ξύλου, αναγνωρίσεις και διεξαγωγή τελικής φάσης άσκησης επιπέδου Μ/Κ Διμοιρίας Πεζικού με αβολίδωτα πυρομαχικά.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση φέρει την σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2015 και αποτελεί μέρος κοινού ευρωπαϊκού εξαμήνου που εφαρμόζεται από αρκετές ευρωπαϊκές στρατιωτικές ακαδημίες με σκοπό τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και μικρή σε μέγεθος και παρότι δεν διαθέτει στρατιωτικές σχολές, εντούτοις συνεισφέρει έμπρακτα στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση για την ανάπτυξη μίας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας Ασφάλειας και Άμυνας. Παράλληλα, πρωτοστατεί σε αρκετές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, κάτω από το οποίο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του στρατιωτικού Erasmus.

Την τελευταία ημέρα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell σε όσους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα