Κληρίδης: Ως Γενικός Εισαγγελέας ήρθα σε ρήξη με θεσμούς και αξιωματούχους

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης ο οποίος μίλησε για τη διαφθορά στην Κύπρο αλλά και για την ανάγκη ελέγχου των ανεξάρτητων θεσμών.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου τον τελευταίο καιρό συγκεκριμένοι λογαριασμοί αναφέρουν το όνομα του. «Δεν έχω λογαριασμό στο Twitter, ούτε στο Facebook

για να μπορώ να διαβάσω όσα λέγονται». Συμπλήρωσε ότι αν κάποιος κάνει σωστά τη δουλεία του δεν πρέπει να γίνεται ήρωας. «Δεν είναι υγιές φαινόμενο».

Διαβάστε ακόμη: Κληρίδης για Θανάση: Αδύνατη η διερεύνηση-Υπήρξε αντίσταση, συνωμοσία σιωπής

Τόνισε ότι «όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, το πρώτο μέλημα μου ήταν να υπερασπιστώ την ανεξαρτησία του θεσμού πάση θυσία και κόστους». Διευκρίνισε ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δυστυχώς αναγκάστηκε να έρθει σε αντιπαράθεση και σε ρήξη με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους.

Μιλώντας για τους ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι είναι ένα κόστος το οποίο καλείται πληρώσει  η ελευθεροτυπία. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι προστατευόμενη από το σύνταγμα και είναι σεβαστή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ασυδοσία, ενώ κάποιοι κρυβόμενοι πίσω από ψευδώνυμα διαπράττουν διάφορες συμπεριφορές, χωρίς να είναι αρκετό για να θέσει φραγμούς και περιορισμούς την ελευθερία της έκφρασης».
Τόνισε ότι οι έλεγχοι πρέπει να ασκούνται αποτελεσματικά επί όλων των κρατικών αξιωματούχων. «Η έλλειψη ελέγχου μόνο σε ασυδοσία μπορεί να οδηγήσει. Σε άλλες χώρε έχουν υιοθετηθεί μηχανισμοί ελέγχου αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα».

Όπως είπε, «αυτή την ανέλεγκτη εξουσία την αισθάνθηκα και εγώ. Δεν ένιωθα άνετα όταν την ασκούσα χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν, αν και το προσπαθούσα». Πρόσθεσε ότι θα είναι καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη η ύπαρξη ελέγχου από ένα άλλο σώμα. Εξήγησε ότι η Βουλή θα μπορούσε να ασκήσει έλεγχο σε περιπτώσεις όπως οι διορισμοί.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Είναι διαχρονικό φαινόμενο και δεν θα εκλείψει. Η ανθρώπινη απληστία, οι αρχές που έχουν ανεβάσει την αξία του χρήματος πάρα πολύ ψηλά δείχνουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η διαφθορά».

Εξήγησε ότι «πρέπει να εστιάσουμε έτσι ώστε να κάνουμε το ενδεχόμενο διάπραξης διαφθοράς πιο δύσκολο και ταυτόχρονα την δυνατότητα εξιχνίασης και αποτελεσματικής δίωξης πολύ πιο εύκολη». Ακόμη είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των θεσμών.     

Απαντώντας στο ερώτημα αν η πολιτική είναι το σύμπτωμα της διαφθοράς ή η πηγή της διαφθοράς, απάντησε ότι είναι και τα δύο. «Στην πολιτική υπάρχουν πάρα πολύ πειρασμοί. Υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές με αποτέλεσμα να είναι πολύ προκλητικό. Γι’ αυτό οι θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να ασκείται περισσότερη προσοχή  στα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν αυτούς τους θεσμούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τυγχάνουν κάποιου ελέγχου ως προς τους μετόχους που βρίσκονται από πίσω».

Εξήγησε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που έγινε αντικείμενο επιθέσεων από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. «Διερωτάσαι γιατί αλλά δεν υπάρχει απάντηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα