Eπαναπροώθηση προσφύγων από τη Λέσβο προς την Τουρκία

Στη φάση της εφαρμογής εισέρχεται σήμερα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με στόχο να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα για την Άγκυρα.

Άρχισαν, ήδη, οι επαναπροωθήσεις. Βάσει της συμφωνίας η πρώτη ομάδα, 131 μετανάστες, από το Αφγανιστάν το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, απέπλευσε τα ξημερώματα, με τη συνοδεία μελών της Frontex, από τη Λέσβο για τα τουρκικά παράλια, στο Ντικιλί.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex,

από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, προκειμένου να συνδράμουν το έργο επαναπροώθησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο Ντικιλί της Τουρκίας.

Ωστόσο, υπάρχουν, ακόμα, πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την πρακτική εφαρμογή των επαναπροωθήσεων, ενώ και στην τουρκική πλευρά οι προετοιμασίες για την υποδοχή των ανθρώπων είναι ατελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχουν ναυλωθεί δύο πλοία, τουρκικών συμφερόντων, χωρητικότητας 250 ατόμων.

Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια και σε κάθε δρομολόγιο θα επιβαίνουν ισάριθμοι μετανάστες και αστυνομικοί της Frontex.

Για σήμερα φέρεται να έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα